«Я. стояв на порозі...»

30.09.2010

Найближчим часом — не виключено, що завтра — Конституційний Суд має винести вердикт щодо подання народних депутатів, які просили перевірити конституційність політичної реформи 2004 року. Уже вчора журналісти телеканалів намагалися пробитися в КС, щоб зафіксувати оголошення результативної частини рішення. Але в суді повідомили: вердикт іще готується.

Речниця КС Юлія Вагапова запевнила «УМ», що КС оголосить про своє рішення публічно. «Коли судді Конституційного Суду ухвалять рішення щодо подання, про це дізнається і преса, і громадськість. Представники преси не лише будуть запрошені на оголошення результативної частини рішення, але, думаю, керівництво суду проведе прес–конференцію з цього приводу», — зазначила пані Вагапова в коментарі «УМ».

Тим часом Президент заявив про те, що він готовий сприйняти будь–яке рішення КС. «Якщо є рішення суду, і це остаточний вердикт, то воно не може бути не виконано. Воно має бути виконано. Я як Президент, як гарант Конституції буду завжди цього дотримуватися», — сказав Віктор Янукович учора, перебуваючи з робочим візитом у рідному Донецьку.

Інші політики та експерти передбачають, що тотальна перевага в КС суддів, залежних від Януковича, неминуче забезпечить рішення на його користь — тобто Україні повернуть систему влади зі значними преференціями для Президента. Тобто редакцію Конституції зразка 1996 року, якою послуговувався Леонід Кучма.

Цікаво, що сам Кучма виступає проти повернення старої редакції Основного закону. Політреформу, як відомо, лобіювали при ньому і його ставленики. «На жаль, це в нас завжди відбувається. Приходить будь–яка нова політична сила, вона намагається переробити під себе все і всіх, починаючи від законодавчих актів, та з замахом у тому числі й на Конституцію», — сказав Президент України 1994—2004 років журналістам позавчора, перебуваючи в Сімферополі. Кучма заявив, що є тепер прихильником парламентсько–президентської моделі влади. «А те, що комусь не вистачає повноважень — вибачте, я боюся: а раптом коли–небудь Президентом при необмежених повноваженнях прийде людина просто неадекватна?» — застеріг Л.Д.