Вставайте, браття, — мову відбирають!

30.09.2010
Вставайте, браття, — мову відбирають!

Валентин Наливайченко — з народом.

Для «Нашої України» Івано–Франківщина багато в чому символічна. Влітку 2001–го саме на її території, з вершини Говерли, тоді ще молодий політик Віктор Ющенко оголосив про створення нової «помаранчевої» політичної сили. Через дев’ять років Валентин Наливайченко — новий амбітний провідник полiтради «нашоукраїнців» — першу поїздку в регіони після обрання на цей пост теж здійснив на Прикарпаття.

 

Диктант для Азарова

«Саме з Івано–Франківська наша політична сила розпочинає загальнонаціональну кампанію захисту рідної мови, — зазначив на прес–конференції керівник полiтради «НУ». — Саме звідси ми починаємо чітко говорити й діяти. Діяти, протестуючи й вимагаючи від кожного урядовця — від Прем’єр–міністра і нижче — скласти іспит українською мовою публічно, перед телекамерами. Бажано й диктант написати та помістити його без змін в інтернеті».

Колишній шеф СБУ, політик із ще не великим стажем, утім, справив дуже гарне враження на прикарпатських журналістів — інтелігентністю, патріотизмом і впевненістю. Не уникав гострих запитань, про не найкращі для своєї партії часи — також. Він вступив у «Нашу Україну» й погодився очолити її полiтраду, аби покласти край, як особливо наголосив, «партійним інтригам, чванству, самознищенню (цим займалися її окремі впливові члени) і всьому тому негативному, що, на жаль, спіткало цю політичну силу». У майбутнє дивиться з оптимізмом: «Наша Україна» повертається до активної діяльності. Ми — в жорсткій опозиції до чинної влади. Наші партнери — кожний громадянин, який любить Україну, кожна патріотична громадська організація».

«Цих теж переживемо»

Увечері того ж дня Валентин Наливайченко в новому партійному статусі вперше з’явився на людях, аби з івано–франківського Вічевого майдану дати старт загальнонаціональній акції «Захистимо українську мову! Русифікації — стоп!». Підтримати патріотичний почин партії Віктора Ющенка, як для відкриття нового політичного сезону, в обласному центрі зібралося чимало небайдужих прикарпатців. Для «розігріву» мітингувальників першому мікрофон надали гострослову, лауреатові Шевченківської премії Степану Пушику. І він не розчарував. «Мова українська вічна, а оцих азарових і табачників змете вітер, як оце осіннє листя змітає, — запалювався відомий письменник. — Пережили ми всіх отих ленінів, сталінів, кучмів — і цих теж переживемо. Бо хто замахнеться на нашу мову, хто замахнеться на нашу Україну, того тяжко покарає Господь Бог. І народ — також».

Степан Пушик очолює виборчий список прикарпатських «нашоукраїнців» до місцевих органів влади. Окрім нього, до першої п’ятірки ввійшли: чільний представник партії, двічі екс–мер Івано–Франківська Зіновій Шкутяк, головний редактор телекомпанії «Галичина» Ольга Бабій, чинний голова обласної ради Ігор Олійник та відомий дослідник національно–визвольного руху, письменник і видавець, цьогорічний лауреат Шевченківської премії Михайло Андрусяк. Їхні промови доброзичливо зустріли учасники віча.

«І до Донецька ми дійдемо»

Найбільше оплесків прикарпатці адресували новому керівникові «Нашої України», його впевненості у відродженні партії. «Ми хочемо, щоб ви чули нашу політичну силу, — наголосив пан Наливайченко. — Оновлення партії починається не зі слів, а з українських дій. Як єдина українська сила ми захистимо вас, ми здатні успішно боротися за права і свободи сьогодні й за майбутнє наших дітей». Він також озвучив завдання «НУ» на найближчу перспективу: «Ми маємо ввійти в органи місцевого самоврядування, ввійти в український парламент і перемогти на майбутніх президентських виборах. Ми знаємо, що робити в нашій державі, і не підведемо наших українців, наших патріотів».

Віче одностайно ухвалило резолюцію на захист рідної української мови. Естафету з рук іванофранківців підхоплять тернополяни. Далі акція пошириться по всій Україні. «Я задоволений тим, — зізнався «Україні молодій» після завершення віча Валентин Наливайченко, — що «Наша Україна» починає діяти так, як і говорить. Я радий із того, що акція на захист української мови стартувала саме з Івано–Франківська за підтримки моїх колег і патріотичних молодіжних організацій. Наступні міста — Тернопіль і Рівне. І до Донецька ми дійдемо. Обов’язково».

 

ЗАКЛИК

Із резолюції віча в Івано–Франківську:

«Закликаємо виборців Прикарпаття не дати жодного голосу представникам Партії регіонів, Комуністичної партії, Народної партії, члени яких — народні депутати Олександр Єфремов, Петро Симоненко та Сергій Гриневецький — зареєстрували законопроект «Про мови», фактично скерований на знищення української мови. Також закликаємо не голосувати за представників партій, які не мають чіткої позиції в мовному питанні, чим сприяють русифікації України».