У полоні плавуна

29.09.2010

Майже дванадцять годин провів у криниці на 15–метровій глибині житель села Рацюківщина Драбівського району Черкаської області 53–річний Микола Шандиба. О 9–й годині ранку чоловік почав чистити колодязь у своєї родички Ольги Петренко, що мешкає в Золотоноші. Приблизно через дві години під його ногами раптом просів ґрунт, і він крикнув родичам, що не може витягнути з піску ногу. Господарі годину самотужки рятували копача з криниці. Та чоловіка підступний пісок тільки ще більше засмоктував — аж до самого пояса. Тож люди викликали золотоніських рятувальників.

Бійцям МНС спочатку довелося відкачувати воду з криниці, котра прибувала, та вимивати піщану суміш і виливати її на поверхню. Потім вони закріпили на постраждалому рятувальні мотузки і цілих чотири години відкопували чоловіка. Спочатку вдалося звільнити одну його ногу. Іншу затиснуло бетонним кільцем, яке зрушив плавун. Постраждалий був у відчаї. Його дружина навіть написала розписку і дозволила рятувати життя чоловікові, жертвуючи ногою. Але, на щастя, рятувальники спрацювали професійно. І до крайнощів не дійшло.

«Витягувати його з криниці спустився наш колега Денис Данилов та місцевий копач Олександр Нікулін. Криниця та небезпечна, оскільки внизу там чотири кільця і лише одне на поверхні, все інше — то земляна шахта», — розповідає «УМ» Ростислав Підложевич, заступник начальника Золотоніського районного відділу МНС у Черкаській області, який керував рятувальною операцією.

За його словами, о 20–й годині Миколу Шандибу витягли на поверхню. Він був непритомний. Постраждалого доправили в Золотоніську районну лікарню з переохоло­дженням та здавленням кінцівок. Нині його стан задовільний. А в криниці, кажуть люди, не стало води...