Благодійність у 3D

29.09.2010

Фонд Святослава Вакарчука — музиканта з ученим ступенем фізика — започаткував нову соціальну ініціативу «3D–Проект: Dумай! Dій! Dопомагай!». За модною назвою стоїть шляхетна ідея — допомогти вихованцям дитячих будинків опанувати комп’ютери і підготувати випускників дитбудинків до ЗНО.

«У дітей–сиріт є пільги при вступі до ВНЗ. Коли вони приходять в аудиторію, де сидять переможці олімпіад, молоді люди із спецшкіл, із сімей, де з ними займалися репетитори, цим пільговикам дуже незатишно в інституті чи університеті, — ділиться своїми міркуваннями Святослав Вакарчук. — Тоді знижується самооцінка, з’являються комплекси. Ми й подумали, що треба до пільг додати реальні знання. До того ж,без знання комп’ютера сучасна молода людина почувається неповноцінною, а хто цього навчає у дитячих будинках?». Проект 3D передбачає обладнання комп’ютерами кількох дитячих будинків і навчання за допомогою волонтерів дітей–сиріт із цих закладів.

Цього року проект реалізовуватиметься у десяти областях України — Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано–Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Харківській, Чернівецькій. Для студентів–волонтерів фонд «Люди майбутнього» про­веде спеціальні тренінги, майстер–класи, психологічну підготовку, аби ті могли допомагати дітям освоювати ПК, користуватися ресурсами Інтернету, бути своєрідними репетиторами із загальноосвіт­ніх­ дисциплін. Святослав Вакарчук каже, що створення якісного волонтерського середовища — дуже важлива річ у нашій країні, ну а для молодих людей приклад фронтмена гурту «Океан Ельзи» — серйозний урок у царині громадянського суспільства. Волонтери — це одна частина проекту, друга — матеріальна допомога: комп’ютери, створення мереж, підключення і обслуговування цих комп’ютерів на місцях. «Я зроблю свій грошовий внесок, — сказав на презентації проекту Святослав, — але для мене важливо, щоб ми навчилися всі разом, громадою вирішувати наші проблеми. Думаю, в країні знайдуться люди, які відгукнуться на нашу ініціативу і перерахують гроші на цей проект — нехай 5 чи 10 гривень. Акумулювавши ці кошти, ми зможемо допомогти людям, які потребують нашого розуміння і підтримки».

Ще одне ноу–хау проекту 3D — публічність і прозорість. Уперше в Україні запроваджується прозорий механізм надання благодійної допомоги через безготівковий переказ коштів (sms, інтернет–платежі, банківські перекази тощо) з публічним web–інтерфейсом, на якому практично у реальному часі відображатиметься надходження коштів, а потім — звіт про їхнє цільове використання. Все просто: якщо у людей добрі наміри — їм нічого приховувати від інших. Ці програми публічних web–інтерфейсів є, тільки досі чомусь ні в кого не виникало бажання їх задіяти. Таким чином Фонд Святослава Вакарчука «Люди майбутнього» прагне «вбити ще одного зайця» — задати стандарти культури благодійності.