Генерали Кравченка вмирають...

29.09.2010

Сьогодні о 10.00 у Будинку культури МВС розпочнеться прощання з генерал–полковником міліції Петром Опанасенком, який помер днями. Генералу було лише 58 років, останнім часом він був заступником голови правління — директором департаменту економічної безпеки та режиму ВАТ «Укрнафта», прес–служба якої і повідомила про його смерть. Опанасенко пройшов тривалий кар’єрний шлях в органах внутрішніх справ: від рядового у 70–ті роки до керівника карного розшуку столичної міліції на початку 90–х. У 1997 році Петра Микитовича призначили на посаду першого заступника начальника міліції Києва, а у 2001 році він уже очолив столичний главк, одночасно обіймав посаду заступника державного секретаря МВС. За роки служби в міліції його більше шістдесяти разів заохочували різними видами відомчих відзнак.

Але вiдомий вiн iншим. У 2000 році генерал Опанасенко першим почав з’ясовувати, хто влаштував стеження за журналістом Георгієм Гонгадзе. Нагадаємо, що тоді редактор «Української правди», помітивши за собою стеження, звернувся до Генпрокуратури. Там не відреагували, але скаргу журналіста «спустили» до столичної міліції, де розслідуванням справи про переслідування Гії (ще до його загибелі) зайнявся Опанасенко — на той час перший заступник начальника главку з оперативної роботи. Також генерал Опанасенко — як «зам по оперативнiй» — згадувався на «плівках Мельниченка» у розмовах нібито Президента Леоніда Кучми з міністром МВС Юрієм Кравченком.

За інформацією ЗМІ, Опанасенко встановив, що номери машини, яка стежить за Гонгадзе, належать міліцейській «сімці», тобто Департаменту зовнішнього спостереження, яким тоді керував Олексій Пукач (нині під арештом і зізнався у вбивстві Гії). Існує припущення, що Опанасенко доповів про це керівництву МВС, тож план «перевертнів» щодо викрадення Гонгадзе почав давати збій через витік інформації. На плівках у розмові з Президентом міністр Кравченко висловлює невдоволення з цього приводу. В одному з останніх інтерв’ю генерал Опанасенко казав, що якби йому тоді не вдалося встановити номери машини, справу Гонгадзе довго не розкрили б.

Опанасенко — не перший генерал, причетний до справи Гонгадзе, якого спіткала смерть. Так, у 2005 році пішов iз життя Юрій Кравченко. А рік тому, після шести років перебування в комі, помер Едуард Фере, колишній керівник апарату міністра Кравченка, близький до генерала Пукача. Фере вважали найважливішим свідком у цій резонансній справі.