Опозиціонери йдуть разом

29.09.2010

Те, про що так довго мріяли державницькі сили, начебто сталося, хоч і не у всеукраїнському масштабі: на Волині опозиційні партії вирішили йти на вибори до органів місцевого самоврядування єдиним фронтом. Учора десять партій правоцентристського спрямування підписали декларацію про спільні дії. Вони зобов’язуються не поборювати одне одного на цих виборах і разом боротися проти Партії регіонів та її політичних партнерів. У списку підписантів — обласні осередки «Нашої України», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», УНП, НРУ, КУН, УСДП, партій «За Україну!», «Реформи і порядок», «Народна самооборона».

Організатори об’єднання пропонували приєднатися до них також обкомам Європейської партії Катеринчука та «Громадянської позиції» Гриценка, однак ті на пропозицію не відгукнулися.

Усвідомлюючи, що місцеві ради залишилися єдиним бастіоном, не залежним від провладної партії, підписанти вирішили тримати його оборону спільними зусиллями, координувати й узгоджувати свої подальші дії. Правоцентристи Волині зобов’язалися узгоджувати кандидатури в мажоритарних округах, а також претендентів на посади міських голів. Тобто підтримуватимуть у кожному місті, селі й окрузі єдиного кандидата, який за результатами соціологічних опитувань за 10—15 днів до виборів буде лідером.

Певно, що обрати єдиного претендента на пост мера Луцька буде складно, бо вже три політичні сили заявили про свого висуванця («Свобода», «Батьківщина» та «Наша Україна»). Однак лідер волинських БЮТівців, чинний голова обласної ради Анатолій Грицюк заявив, що він готовий зняти свою кандидатуру за 10—15 днів до виборів, якщо у його колег будуть вищі рейтинги, ніж у нього.

Грицюк також розповів про можливий сценарій владних перестановок на волинському політичному олімпі: мовляв, голова облдержадміністрації Борис Клімчук хоче сісти у крісло голови облради, а виконавчу владу в області віддати в руки нинішнього керівника волинської міліції генерала В’ячеслава Ходирєва, з яким Клімчука пов’язує багаторічна спільна робота на Волині і приятельські стосунки.

До речі, донька Бориса Клімчука, працюючи приватним нотаріусом, теж вирішила піти в політику і засвітилася у першій п’ятірці кандидатів до Луцької міськради від Народної партії. Її чоловік нещодавно став заступником прокурора області.