Справа на сто тисяч

29.09.2010
Справа на сто тисяч

Причина конфлікту — міськрада Тернополя.

У Тернополі — скандал. Народний депутат України, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний повідомив на прес–конференції, що міський тервиборчком позавчора зареєстрував незаконний список кандидатів у депутати міської ради від «Батьківщини». «26 вересня, напередодні проведення міської партійної конференції щодо затвердження списків кандидатів у депутати до Тернопільської міськради, мало відбутися бюро міськкому партії, — розповів Деревляний. — Однак ні голова міської організації Сергій Кирик, ні його перший заступник Олексій Сандій на бюро не з’явилися. Їхні телефони також мовчали. А вранці 27 вересня надійшла інформація з міської ТВК про те, що міська партійна конференція щодо затвердження кандидатів уже відбулася».

БЮТівці говорять про «руку» Партії регіонів у цій оборудці, тим більше, її представник очолює ТВК. За словами Деревляного, при реєстрації «не того» списку було порушено низку важливих статутних вимог. Крім того, згідно з виборчим законодавством, проведення конференцій повинно відбуватися, починаючи від 27 вересня, а реєстрація списків у ТВК — 29 вересня. «Запроданці» ж викрали печатку, провели конференцію в неділю, а 27 вересня, закликавши «регіонального» голову ТВК, зареєстрували свій список. Тож і «таємну» конференції Кирика, і затверджені на ній списки Василь Деревляний вважає незаконними. Він стверджує, що ще перед конференцією Сергія Кирика було звільнено з посади голови міської організації за порушення статуту та «невиконання рішень керівних органів вищого рівня», відтак усі його подальші підписи не мають юридичної сили.

Мотив вчинків голови та заступника міськкому керівник обласної «Батьківщини» вбачає в тому, що «пана Сандія партія влади разом зі спецслужбами могли «підчепити на гачок» через його бізнесову діяльність, а Кирику могли вкотре нагадати про його кримінальне минуле». За свою зраду вони начебто отримали сто тисяч доларів.

У розмові з «УМ» Василь Деревляний заявив, що вважає ці події «рейдерством» стосовно міської партійної організації. Також він повідомив, що вже відбулася інша, законна конференція міської організації, яка обрала нового голову — керівника фракції БЮТ у міськраді Андрія Артимовича. Сьогодні ж, у середу, має відбутися офіційна конференція із затвердження виборчих списків.

А ось який коментар надав «УМ» сам Сергій Кирик: «З самого початку списки кандидатів складалися непрозоро. Василь Деревляний сам почав їх складати, по суті, усунувши від цього керівництво міської організації партії «Батьківщина». І навіть не вважаючи за потрібне тримати нас у курсі справи. Врешті–решт до нас дійшла інформація, що йдеться про продаж місць у цих списках людям, які не є членами партії. До мене почали звертатися обурені активісти і голови первинних партійних організацій, просили терміново вжити заходів. Тож ми вирішили терміново провести передвиборчу конференцію міської організаці, і провели її з дотриманням усіх вимог закону, за участю більшості делегатів та представників ТВК. Інформація про цей захід попередньо подавалася у ТВК і була цілком відкритою. Деревляного розлютило те, що конференція затвердила не такий список, як йому хотілося б. Упродовж всіх останніх років Василь Тимофійович запроваджував в організації свій диктат, вимагав, щоб усе робилося тільки так, як вирішив особисто він, і до останнього часу це йому вдавалося. А цього разу вперше за багато років все відбулося справді демократично».

Звинувачення про його купівлю за сто тисяч і підвішування на гачку спецслужбами Кирик називає «маячнею». «Ми з Олексієм Сандієм нікуди не тікали і нікому не продавалися .Ми залишаємося членами «Батьківщини» і надалі будемо вірними ідеям Юлії Тимошенко, в усьому її підтримуючи. І на нашому боці повністю п’ять із семи первинних організацій міста», — каже Кирик. За його словами, обком незаконно позбавив його посади голови МО («бо, згідно зі статутом партії, переобрати голову може тільки міська конференція»). А печатку він утримує на законних підставах — як легітимний голова.

 

ОЦІНКИ

«Заяви «Батьківщини» та її лідерів про нібито «рейдерське захоплення» їх парторганізацій, про неможливість провести вибори — суцільний абсурд, — ідеться у відозві Партії регіонів. — Насправді те, що відбувається в цій партії, — логічний фінал політичної сили, штучно побудованої за «вождистським» принципом. Це логічний фінал лідера, який усе поставив на президентські вибори, програв їх, але ніяк не хоче змиритися з політичним фіаско і тому «випадає» з реальності».

За висновком ПР, «Жінці–катастрофі» нікого звинувачувати, крім себе. «Проте Тимошенко, як зомбі, продовжує діяти за примітивним сценарієм: не сподобались їй результати президентських виборів — вона намагалась їх скомпрометувати, бачить, що програє місцеві вибори, — намагається і їх скомпрометувати, втрачає контроль над партією — намагається звинуватити в цьому опонентів».