«Калина — наша секретна зброя»

29.09.2010
«Калина — наша секретна зброя»

Головний тренер жіночої збірної України з важкої атлетики Василь Кулак.

Із важкоатлетичного чемпіонату світу, що відбувся минулого тижня в Анталії, збірна України привезла лише дві нагороди; обидві — в активі чоловіків. Натомість жінки, уперше з 2005 року, залишилися без місць на п’єдесталі. У складі команди не було визнаних лідерок — титулованих Ольги Коробки та Наталки Давидової. Але чи не означає брак медалей проблему з резервами в нашій збірній? Підсумок виступу в Туреччині для «УМ» підбив головний тренер жіночої збірної Василь Кулак.

 

—  Василю Григоровичу, минулого року на аналогічному турнірі наші дівчата мали одну бронзову медаль, тепер же максимальне досягнення — п’яте місце Юлії Калини у ваговій категорії до 58 кг. Напрошуються висновки про невдалий виступ.

— Результат закономірний, адже через проблеми зі здоров’ям не поїхали до Анталії Ольга Коробка та дві Наталки — Троценко і Давидова. Натомість ми повезли на змагання зовсім молодих і недосвідчених дівчат. Із сімох спортсменок четверо ще ніколи не були на такому змаганні, дехто з них узагалі вперше побував за кордоном.

— Яке завдання ставилось перед цими дівчатами на чемпіонаті світу?

— Це були перші змагання в передолімпійському циклі нашого виду спорту, на яких уже можна було здобувати ліцензії на Олімпіаду–2012. І ми не так вимагали якихось призових
місць, як хотіли здобути перепустки до Лондона. Максимально могли отримати чотири ліцензії, і вибороли максимум. І це найважливіший підсумок поїздки до Туреччини. Наступного року залишається підтвердити ці досягнення на чемпіонаті світу–2011.

— Хто саме здобув ліцензії? І хто — навпаки — розчарував?

— Молодці — Світлана Чернявська, Надія Миронюк та дві Юлії — Калина і Довгаль. Хоча за Калину було й прикро. На тренуваннях Юля піднімала більшу вагу, ніж узяла на цих змаганнях, мала боротися за медалі. Але що вдієш — зірвалася рука, Юля потім довго плакала. Так уже сталося.

— Після попереднього чемпіонату світу Калина обіцяла змінити категорію, із 58 перейти до 63 кг. Проте й досі виступає у старій вазі…

— На наступній світовій першості вона це обов’язково зробить. Цього року Калина довго хворіла, пропустила чимало, тому до Анталії поїхала виступати у старій категорії. Але вона досить висока дівчина, може піднімати більше. Юлі простіше буде добрати кілограмів й утримувати вагу в новій категорії, аніж постійно «ганяти» її у межах 58 кг. Калина стане нашою «секретною зброєю» на великих змаганнях наступного року. У її дисципліні в нас є також здібна Юлія Паратова, у якої ще все попереду.

— А як почуваються наші лідерки? Здається, Коробка й Давидова, якби були в строю, боролися б не лише за ліцензії на Олімпіаду, а й за медалі. Та ж Ольга Коробка пропускає уже другу світову першість.

— Із Ольгою все буде гаразд, вона скоро одужає і стане до тренувань. Зараз вона скинула 13 кіло своєї ваги, їй варто зігнати ще кілограмів п’ять, і взагалі буде ідеально. Стосовно Давидової, то в неї травма ліктьового суглоба, але ми теж серйозно на неї розраховуємо.

— Чи є у збірній молоді здібні дівчата, які з часом зможуть гідно замінити нинішніх лідерів?

— У категорії до 75 кг росте здібна спортсменка, яка ще здивує своїми результатами. Загалом, резерви є, і, будьте певні, збірна виступатиме на рівні.