НОВИНИ ПЛЮС

28.09.2010

Рейтинги

Більше половини громадян — 56,4% — вважають: у цілому все, що відбувається нині в Україні, іде в неправильному напрямі. Протилежної думки дотримується 28,3%, а 15,3% не змогли визначитись. Такі підсумки опитування, проведенного 9—15 вересня «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики Миколи Томенка (1200 респондентів віком від 18 років і старше).

У цілому схвалюють діяльність Віктора Януковича на посаді Президента 43% дорослого населення. Стільки ж (43,6%) не схвалюють. У вересні порівняно з травнем кількість тих, хто схвалює діяльність Януковича на посаді глави держави, зменшилась на 18,3%. Діяльність уряду в цілому схвалюють 33,4% опитаних; не схвалюють — 53,7%.

Серед українських політиків Янукович зберігає найвищий рейтинг — за нього на виборах Президента висловили готовність проголосувати 29,5%. Рейтинг Юлії Тимошенко — 16,3%, Сергія Тігіпка — 14,1%, Арсенія Яценюка — 6,4%, Петра Симоненка — 3,1%, Анатолія Гриценка — 2,3%, Віктора Ющенка — 2%, Олега Тягнибока — 1,9%, Володимира Литвина — 1,8%. Порівняно з травнем рейтинг Януковича знизився на 17,1%.

Мовне питання

Вчена рада Києво–Могилянської академії вважає законопроект про мови, зареєстрований нещодавно «регіоналами», неконституційним і пропонує зняти його з розгляду Верховної Ради. На думку «могилянців», концепція законопроекту і більшість його ключових норм суперечать Конституції, рішенню Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року та ґрунтується на довільному тлумаченні Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов. «Увесь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття як фактично закону російської мови, російській буде надано статус другої дер­жавної мови, що суперечить Конституції», йдеться в ухвалі науковців НаУКМА.

Підпал машини націоналіста

У місті Бережани на Тернопільщині вночі підпалили авто, що належить заступнику голови районної організації ВО «Свобода» Степану Кленику. Як повідомляє власкор «УМ» Світлана Мичко, правоохоронці почали розслідування інциденту. Тернопільські «свободівці» вважають, що злочин здійснено з політичних мотивів із метою залякування.