НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2010

Запоріжжя «регіональне»

Учора секретарем міськради Запоріжжя на позачерговій сесії депутати міста обрали главу місцевої організації Партії регіонів Володимира Кальцева. Запорізький бізнесмен Кальцев давно мріяв стати мером, але на виборах регулярно програвав Євгену Карташову. Але нині «карти склалися» по–іншому. Напередодні мер Карташов несподівано подав у відставку. За законом керувати містом мав секретар міськради Юрій Каптюх, але позавчора він також подав у відставку. Учорашня сесія міськради затвердила обидві відставки — мера та секретаря. Тепер обов’язки мера до місцевих виборів виконуватиме Володимир Кальцев, а пан Каптюх став його заступником.

Саламатін знову б’ється?

БЮТівець Андрій Павловський вимагає від Генпрокуратури дослідити факт побиття головою «Укрспецекспорту» Дмитром Саламатіним керівника підприємства «Укртермохолод» Юрія Кисельова. Відповідний запит учора оголошено у ВР. За даними окремих ЗМІ, Саламатін ударив Кисельова кріслом по голові, намагаючись отримати приміщення, в якому розміщене підприємство «Термохолод». Однак уже після інциденту саме Кисельова визнали хуліганом та виписали штраф. Півроку тому Саламатін «відзначився» під час ратифікації у парламенті Харківських угод щодо Чорноморського флоту РФ. Тоді «регіонал» відзначився у багатьох сутичках, зокрема зламав ніс нардепу від «НУНС» Володимиру Карпуку.

Рада Європи розгляне СБУ

Правозахисник Ханне Северінсен в інтерв’ю українським ЗМІ повідомила, що справу історика Романа Забілого винесуть на розгляд Ради Європи у жовтні. На її думку, незаконне затримання співробітниками СБУ директора музею «Тюрма на Лонцького» можна сприймати «як демонстрацію сили з боку влади». «Це явна спроба налякати історика, інших інтелектуалів, які можуть мати власну думку і, відповідно, вести різні неупереджені історичні дослідження», — переконана пані Северінсен.