Налякали консьєржку...

25.09.2010

Медіа–експерт та виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар у своєму iнтернет–блозі на «Українській правді» повідомила про те, що працівники СБУ збирають інформацію про неї. «Моя налякана консьєржка... тишком переповідала, як до неї підходили працівники СБУ та розпитували про мешканців моєї квартири. Основні питання: як живуть, коли приходять, хто приходить до квартири тощо», — пише пані Сюмар, яку здивував збір інформації спецслужбами у такий спосіб.

Громадська діячка додає, що готова відповісти на всі питання, які цікавлять СБУ, особисто. Журналістка також висловила жаль, що українські «джеймсибонди» витрачають час на подібний «збір інформації» про громадських активістів, журналістів, істориків, а також на специфічні «бесіди» з ректорами, грантерами Фонду «Відродження» тощо.

«Мені шкода тих, хто мусить виконувати подібні накази, шкода прес–секретаря (мається на увазі речник СБУ Марина Остапенко. — Ред.), яка мусить постійно повідомляти, що «інцидент вичерпаний» і вишукувати якісь більш–менш зрозумілі пояснення всіх цих відвертих «ляпів», — зазначає Вікторія Сюмар. — Може, вже час таки засумніватися у профпридатності людей, які б мали займатися серйозними справами, а не гратися в банальні дитячі забавки, базовані на особистих психологічних комплексах?»

В СБУ поки що ніяк не відреагували на повідомлення пані Сюмар. Натомість несподівано на її захист стала колишня журналістка, нардеп від ПР Олена Бондаренко, яка просить спецслужбу пояснити, у зв’язку з чим її співробітники збирають інформацію стосовно журналістки. У відповідному депутатському запиті, направленому на Володимирську, 33, «регіоналка» також просить пояснити, яку ціль переслідує СБУ, збираючи дані про Вікторію Сюмар. Пані Бондаренко також згадала 2005 рік, коли вона працювала прес–секретарем арештованого Бориса Колесникова. За її словами, її консьєржку тоді теж регулярно розпитували силовики.

Додамо, що напередодні СБУ також цікавилося у представників громадської організації «Демократичний альянс» роботою з міжнародними грантами. Щоправда, в СБУ цей інтерес спростовують i нагадують про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення. Ще раніше СБУ перевіряло гранти від фонду «Відродження». Спецслужбу цікавило, чи часом не фінансують міжнародні гранти вітчизняну опозицію.