Знайомі все обличчя

24.09.2010
Знайомі все обличчя

Російські актори й співаки окупували український ефір. Де піаритися нашим? (Колаж Наталі ШЕВЧЕНКО.)

Понеділкова прем’єра на «Плюсах» форматного шоу «Зірка+Зірка» для каналу стала тріумфальною: «1+1» не лише здобув першість за аудиторією 18–54 у своєму слоті (часовому проміжку), а й став лідером дня за середньодобовим показником серед каналів. Хоча реалісти переконують, що такі рейтингові показники — лише перша реакція глядача на новий проект, який не у прямому ефірі, а в запису мав огріхи і зі звуком, і з картинкою. Для тих, хто за старою звичкою в ефірі «Плюсів» ще хоче побачити своє, українське, фактором перемикання на іншу кнопку вже під час першої програми стало небачене до цього засилля російських учасників.

 

Кому це потрібно?

Традиційно піснями і танцями російської попси вирізнявся «Інтер». Після закриття проекту «Місце зустрічі» залишену без «духовної піщі» телеаудиторію «Інтера» переманює канал «1+1». Як приманку для прихильників ще радянської естради в журі проекту «Зірка+Зірка» запросили Лайму Вайкуле, учасником — Олександра Буйнова. Але основний ешелон російської «десантури» — молодший і модніший: Марія Барсеньєва та Олена Перова, Сергій Астахов, Віктор Логінов, Ігор Верник, Олексій Панін. І якщо акторки з цього переліку — промо серіалу «Маргоша», який показує канал «1+1», то існує велика ймовірність, що названі рейтингові актори, а ще Ольга Будіна, йдуть попереду телефільмів, у яких вони знімалися і які планує показувати група «1+1».

Найбільше російських облич­ в ефірах медіагрупи Star LightMedia — на ICTV та СТБ. Минулого тижня на СТБ стартував міжнародний проект «Лід і полум’я». «СТБ разом із Першим каналом (Росія) підготували в новому сезоні телеглядачам прем’єру нового оригінального шоу», — йдеться у повідомленні прес–служби. Насправді, це дещо відозмінений російський «Льодовиковий період», де від України виступатимуть співачка «ВІА Гри» Надія Грановська та фігурист Петро Чернишов, чоловік всюдисущої Анастасії Заворотнюк. Ще в ефірі СТБ час від часу поряд із ведучими Маратом Башаровим та... Анастасією Заворотнюк можна побачити наших Славу Фролову та Ігоря Кондратюка. Усе інше — продукт російського Першого каналу, який показує їхнє льодове шоу з їхніми зірками.

«Пропозиція долучитись до проекту «Лід та полум’я» надійшла СТБ безпосередньо від Першого каналу, який шукав в Україні партнера з успішним великим досвідом виробництва талант–шоу, — коментує «УМ» прес–служба каналу СТБ. — Оскільки в 2011 році на каналі стартує ще один проект власного виробництво — «Танці з зірками», участь у проекті «Лід і полум’я» важлива досвідом роботи над танцювально–зірковим шоу».

Чому мало нашого цвіту?

Телеменеджери будь–якого каналу не люблять ризикувати. Тому рік у рік глядачі змушені дивитися на одні й ті ж обличчя. Російські селебрітіз, яких уже знає аудиторія, — це один із майже безпрограшних варіантів оновлення для неперебірливого загалу. Але чому в розважальних проектах вітчизняних каналів постійно присутній обмежений контингент українських зірок?

«Були випадки, коли ми пропонували співакам взяти участь у проекті, вони погоджувалися, а потім відмовлялися. Думаю, тому що боялися працювати в режимі «живого звуку», — розповідає Максим Паперник, режисер–постановник першого та другого сезонів вокального телеконкурсу на каналі «Україна» «Народна зірка». — В артистів першого ешелону все по–іншому. Серед них немало таких, які позиціонують себе мега–зірками, які не беруть участь у творчих конкурсах. Бо не хочуть потрапляти під обстріл журі й отримувати критичні коментарії та оцінки».

Продюсер «Скарб studio», композитор і аранжувальник Анатолій Карпенко відмови співаків–професіоналів від участі у телешоу пояснює діаметрально протилежною причиною. «Головний недолік телевізійних конкурсів — непрофесій­не журі, — каже він. — Погодьтеся, дивно, коли спів оцінюють танцівник Влад Яма чи «прекрасна няня» Анастасія Заворотнюк».

Для багатьох справжніх зірок багатогодинні підготовки до телезйомок та зйомки — неприпустима розкіш. «Готуючись до прямих ефірів проекту «Танцюю для тебе», ми щодня тренувалися мінімум по чотири години, а ближче до ефіру — і двічі по чотири, — згадує учасниця танцювально–соціального шоу «Плюсів», акторка столичного Театру на Лівому березі Олеся Жураховська. — Я з легкістю погодилася на участь у тому телепроекті, бо ключовим було слово «доброчинний», ми допомагали дітям. Після того мені ще кілька каналів пропонували стати учасницею винятково розважальних шоу. Але через брак часу я не прийняла ті пропозиції», — каже Олеся, яка зараз задіяна в семи театральних виставах і двох телесеріалах.

Якщо подивитися на учасників розважальних шоу, можна приблизно уявити, хто працює за рекламу, а кому платять немалі гроші. Загалом, гонорари вітчизняних зірок за участь у розважальних проектах стартуюють від нуля і до 10 тисяч доларів за епізод. Росіяни, зрозуміло, безоплатно не працюють, їхні гонорари у 1,5—2 раза вищі за гонорари українських колег. Утім топові вітчизняні канали, як бачимо з ефірів, на російських зірках не економлять. Бо для телебачення цінніший сьогочасний комерційний результат.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>