У донецьких труднощі перекладу

24.09.2010
У донецьких труднощі перекладу

Бажання видати бажане за дійсне інколи набирає абсурдних форм, бажання набрати політичні дивiденди та підвищити рейтинги на порожнiх, нічим не підкріплених обіцянках викликає відразу. Теперішня «донецька» влада раз по раз обіцяє українцям короткий шлях до Європи, а оскільки обіцянки неправдиві, то все більше постає перед громадянами в образі «голого короля» з відомої казки Андерсена.

«На цьому етапі ми не вважаємо можливим підписання Угоди про асоціацію в листопаді поточного року. Ми вже погодилися, що на це нам потрібно ще як мінімум рік», — цитує слова представницi Румунії в Єврокомісії, досвідченої дипломатки Анжели Філоте агенція «Інтерфакс». «Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та Президент України Віктор Янукович раніше домовилися, що підписання можливе в 2011 році, якщо буде прогрес стосовно Угоди і спостерігатиметься відповідний рівень заангажованості обох стороін», — нагадала Анжела Філоте.

Співставивши заяви політиків ЄС і відповіднi обіцянки команди Президента Януковича, можна побачити шулерськi прийоми перекручування iнформацiї.

20 вересня глава адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заявив, що Угоду про асоціацію Україна—ЄС може бути підписано на саміті Україна—ЄС, який вiдбудеться 22 листопада в Брюсселi. «Ви знаєте, що відбудеться саміт Україна—ЄС, на якому буде підписано Угоду про асоціацію. Є всі підстави говорити про те, що угода буде підписана», — запевнив він. Важко здогадатися, на чому базувалися «всі підстави» Льовочкіна, оскільки вже згадана речник Єврокомісії Анжела Філоте за 11 днів до цього (9 вересня) заявила, що Угода про асоціацію ще не означає гарантоване членство країні в ЄС, і принагідно зазначила, що цей документ між Україною та ЄС перебуває лише в процесі узгодження. Сторони наразі наблизилися до конкретизації положень Угоди стосовно закордонної політики, правосуддя, громадянських свобод i безпеки. «Нам ще належить виконати велику роботу в питаннi угоди про вільну торгівлю», — наголосила Філоте.

Нагадаємо, що переговори про підписання Угоди про асоціацію розпочалися в березні 2007 року. У вересні 2008 року Україна та ЄС домовилися про укладання нової посиленої угоди на принципах асоціації України в ЄС, яка міститиме в собі також угоду про створення зони вільної торгівлі. Але й через два роки про подробиці останньої ще не домовилися.

Не дуже правдивими видаються обіцянки добитися від ЄС швидкого запровадження безвізового режиму для громадян України. 13 вересня Янукович пiсля зустрічi з керівництвом ЄС у Брюсселi заявив: «Уже почалася підготовка плану дій iз безвізового режиму, який, як ми очікуємо, буде готовий до наступного саміту Україна—ЄС у листопаді цього року». 30 серпня на прес–конференції в Берліні після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель Янукович заявив: «Одне з питань, яке тепер стоїть у порядку денному, — це безвізовий режим. Я вважаю, що це питання найближчого майбутнього». І тут важко зрозуміти, на чому базувалися оптимістичні прогнози Президента. Газета «Коммєрсант–Україна» так підбила пiдсумки візиту українського Президента до Берліна: «Німеччина наразі не налаштована йти на поступки в ключових питаннях відносин з Україною, а в дипломатичних колах висловлюють сумніви у швидкому європейському майбутньо­му цієї країни». Янукович говорив Меркель про безвізовий режим, а вона дорікала йому погіршенням стану справ зi свободою слова та іншими громадянськими свободами в Україні після приходу до влади його політичної сили.

Ще до німецького візиту Януковича Посол Німечччини в Україні Ганс–Юрген Гаймзьот офіційно заявив, що Берлін вважає передчасним навіть обговорення можливої перспективи членства України в ЄС. Те саме й із безвізовим режимом. На саміті 22 листопада передбачається підписання документа лише про спрощення візового режиму. Ці «спрощення», як відомо з досвіду попередніх «спрощень», не дадуть нічого більшості громадян України. ЄС навіть відмовився в цьому документі від словосполучення «дорожня карта», оскільки тоді б він поставив Україну в одну площину з балканськими країнами, які вже домовилися чи невдовзі домовляться про безвізовий режим з ЄС. Ганс–Юрген Гаймзьот зазначив: «Я б не рекомендував покладати занадто великі надії (стосовно відміни візового режиму до 2012 року. — Ред.), оскільки в минулому це спричиняло розчарування, і доволі часто». Депутат Бундестагу від соціал–демократичної партії Німеччини, співголова німецько–української міжпарламентської групи Бербель Кофлер під час останніх відвідин України також висловила думку, що безвізовий режим для українців може бути скасовано не раніше ніж через два роки.

Цих заяв не чують чи неправильно їх розуміють представники теперішньої влади. А може, у них труднощі з перекладом?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>