Нью–Йорк почув «Ганьба!»

24.09.2010

Рідко якого главу держави за кордоном зустрічають протестами діаспоряни його власного народу. З Президентом Віктором Януковичем, який своє євротурне продовжив візитом до Нью–Йорка на 65–ту сесію Генеральної Асамблеї ООН, трапляється саме так. На Манхеттені, перед місією України, сотні українців прийшли, аби сказати політиці нинішньої української влади рішуче «Ні!», передає «Українська правда». Мітингувальники скандували «Януковича — у відставку!», «Україна не Росія!», «Наша мова — українська!», «Геть Табачника». Усі очікували, що до людей вийде якщо не сам Янукович, то принаймні хтось із дипломатів, але цього так і не сталося.

Їдучи до США, Президент Янукович планував свого роду примирення з діаспорою й навіть передав через посольство у Вашингтоні листа, проте Український конгресовий комітет надіслав досить жорстку відповідь по пунктах. «Ми вітаємо відновлення підрозділу про Голодомор на веб–сайті Президента, але приголомшені тим, що всі згадки про ґеноцид нашого народу були відредаговані, — йдеться в листі діаспори. — Також ми стурбовані поведінкою СБУ стосовно музею–меморіалу «Тюрма на Лонцького» та його керівника Руслана Забілого та переданням цих питань Інституту національної пам’яті». «Слід нам піднести справу українофобного міністра освіти Дмитра Табачника. Десятиліттями антиукраїнська радянська пропаганда спотворювала історію України. Сьогодні міністр Табачник продовжує таку антиукраїнську політику і поширює атаки проти не тільки самої держави, але внаслідок його деструктивних дій підриває Ваше Президентство!» — вважають американські українці.

Сам Віктор Янукович у виступі на Генасамблеї ООН заявив, що «Програма реформ та програма діяльності нового уряду у своїй соціальній спрямованості тісно пов’язані з реалізацією Цілей розвитку тисячоліття ООН». У цьому контексті Президент України похвалився: «Завдяки підвищенню рівня мінімальних соціальних стандартів нам вдалося помітно скоротити частку населення, що живе за межею бідності». Надалі Україна буде годувати інші країни, пообіцяв Янукович: «У найближчій перспективі, завдяки потужному потенціалу сільського господарства, наша країна може стати важливим елементом глобальних зусиль у подоланні голоду в низцi регіонів світу».