Комуняки за Збручем

23.09.2010

Цікава вийшла арифметика з новоствореними виборчими комісіями на Тернопільщині. За підрахунками активістів громадянської мережі «Опора», найбільше місць у тервиборчкомах мають... комуністи. І це в області, де Компартія аж ніяк не користується популярністю і не відзначається активністю в політичному житті. Як повідомив «УМ» регіональний координатор «Опори» Святослав Липовецький, на другому місці — «регіонали», потім — члени Народної партії Володимира Литвина. Тобто вся вершина п’єдесталу — за представниками коаліції.

Далі йдуть представники партій блоку «НУНС» і «Батьківщини». При цьому остання має найбільше представництво у керівництві ТВК — серед голів комісій, їхніх заступників та секретарів.

«Як і прогнозували, нове виборче законодавство призвело до повного домінування у списках членів ТВК представників парламентських фракцій, які складають більшість у Верховній Раді», — підкреслив Святослав Липовецький.

Що ж до політичних сил, не представлених у парламенті, то карта розподілу у ТВК Тернопільщини виглядає таким чином: 13 членів — ВО «Свобода» та партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція», 9 — «Фронт змін», по 5 — «Єдиний центр», «Нова політика» і «Сильна Україна», 4 — Українська партія, по одному — «Українська платформа», «За Україну!» і ХДПУ.

Відзначимо, що парламентський (а якщо точніше, то ще й коаліційний) перекіс у формуванні комісій став можливим завдяки закону про місцеві вибори. Закон передбачає, що парламентські партії загалом можуть внести подання на 15 членів ТВК, а політичні сили з–поза меж ВР — лише троє. При цьому закон створює преференції ще й для тих партій, які мають власні фракції у ВР — читай, для Партії регіонів та КПУ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Наведемо дані й щодо кількох інших областей. На Луганщині абсолютну більшість керівних посад у ТВК одержала Партія регіонів. У області діє 32 ТВК, а «регіоналам» відійшло 20 посад голів комісій! Компартія та Народна партія Литвина матимуть чотири крісла, «Наша Україна» — два, а «Батьківщина» та Народний рух — по одному.

«Це змушує замислитись над тим, чим керувалася Центральна виборча комісія і невже не знайшлося представників ТВК, які б відповідали вимогам закону, щоб розподілити керівні посади в комісіях більш пропорційно між усіма політчиними силами», — заявив координатор кампанії «Опора» на Луганщині Максим Данильченко.

На Львівщині найбільше керівних посад у територіальних комісіях отримала «Батьківщина»: 8 голів, 6 заступників і 3 секретарi. У Партії регіонів — по чотири зі згаданих посад. У Народної партії — 3 голови, 5 заступників та 4 секретарі, у Компартії — 1 голова, 4 заступники та 2 секретарі, в «Нашої України» — 1 голова, 2 заступники, 4 секретарі тощо.

Найбільше представництво у ТВК Львівщини матимуть Партія регіонів і блок «НУНС» — по 90 членів. Але треба враховувати, що обойма «нашоукраїнців» ділиться на дев’ять партій, які є членами блоку! Відтак УНП отримала 30 крісел (у минулому номері «УМ» писала про хитрощі, до яких вдалися костенківці), «НУ» — 18, Рух — 12, а, наприклад, ХДС і Партія захисників Вітчизни — по два. БЮТ делегував у комісії 88 членів (причому 75 із них — члени «Батьківщини»), Народна партія — 87, а Компартія — 83.