Нема радості від грошей

23.09.2010
Нема радості від грошей

Міністр юстиції Олександр Лавринович молиться не на гроші. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Кабмін уже морально готовий до втрат — і намагається підготувати до них свій народ. На думку Прем’єра, державний бюджет зазнає «пошкоджень» унаслідок ухвалення Податкового кодексу. «Дірки», що з’являться в кишені держави, урядовці готуються перекрити наявними в них ресурсами.

«Наступного дня після прийняття Податкового кодексу не прийде процвітання і благоденство, — зізнався Микола Азаров і одразу ж перейшов у віддаленішу перспективу, — Податкова реформа неминуче призведе до економічного зростання, може, до підйому добробуту людей на здоровій, надійній основі». Ключовим у цьому месиджі є не тільки слово «може», а й банальна статистика виконання та витрат держбюджету. Так, назагал, Прем’єр говорить правильні речі, але, на жаль, він не пояснив, які ресурси має на увазі. Експерти ж вважають, що вільних коштів у державі обмаль — бюджетний дефіцит зростає, і ця тенденція не зупинилася навіть на сьомий місяць роботи уряду Миколи Азарова. При цьому економіка не показує тих ознак оздоровлення, про які розповідає Прем’єр.

Перший висновок, який роблять деякі аналітики, — керівник уряду готує українців до передбаченої ще раніше осінньої кризової ситуації в Україні. А також намагається надати системним проблемам вигляду та статусу тимчасових. І одіозний Податковий кодекс виконає роль жертовного баранця.

На вчорашньому засіданні уряд Азарова, як і його попередник, не втримався від передвиборчого популізму. Зокрема, збільшено розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду тарифної сітки. Отже, за словами Миколи Азарова, заробітну плату піднімуть всім працівникам бюджетної сфери. Планується встановити додаткову надбавку за особливі умови праці в розмірі 15% посадового окладу молодшим медичним сестрам, які працюють у будинках–інтернатах та пансіонатах для ветеранів війни і праці, громадян похилого віку та дитячих будинках–інтернатах. «Розмір цієї щомісячної надбавки буде складати приблизно 200 гривень, середньомісячні заробітні плати значно підвищаться», — наголосив Азаров. Про прогнозований розмір інфляції чиновник дипломатично промовчав.

Натомість приватизація, яка має значно поповнити держкошторис, із завданнями явно не впорується. Вчора — без пояснень — вчергове було вирішено поки що не роздержавлювати колос на глиняних ногах «Укртелеком». «Питання знято з порядку денного», — пояснив речник керівника Кабміну.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Шлях до порятунку — ноу–хау

Українські регіони тим часом самі шукають шляхи виходу з кризи: в державі стартували традиційні осінні інвестиційні форуми. Один iз перших — під назвою «Інновації. Інвестиції» нині проходить у Харкові. Експерти стверджують, що в Україні є все необхідне для того, щоб почати реалізацію інноваційних проектів, спрямованих на покращення в соціальній сфері. Адже деякі розробки вже готові й випробувані, а їх впровадження не вимагає великих витрат, вважає експерт з інновацій партії «Сильна Україна» Олександр Кардаков. «Ми повинні приділяти увагу тим ідеям, які можна використати в Україні. А це і єдина система обліку соціальних пільг, і єдиний центр прийому звернень громадян, електронний медичний паспорт тощо, — вважає експерт. — Нові технології допоможуть підвищити якість послуг у соціальній сфері й запобігти корупції. Приміром, електронний медичний паспорт у вигляді чіпа або диска міститиме всю інформацію про здоров’я людини. Замість карток — один носій, з обмеженим доступом».

На думку пана Кардакова, державі також необхідно переглянути принципи фінансування вітчизняної науки. Експерт вважає, що необхідно запровадити систему грантів для підтримки фундаментальних і прикладних досліджень, розвивати технопарки, венчурні фонди, які успішно працюють, допомагаючи молодим вченим на Заході.