І пожежу приборкають, і пов’язку накладуть

22.09.2010
І пожежу приборкають, і пов’язку накладуть

Отримані під час гри знання дітям колись згодяться. (Фото з сайту shev.gov.ua.)

Доки Міністерство освіти мудрує, як відновити радянську гру «Зірниця», у Шевченківському районі столиці п’ятий рік поспіль влаштовують гру–випробування «Юний рятувальник». Для школярів — це купа адреналіну і вражень, а ще — чудова школа життя. Адже отримані під час такої гри знання обов’язково знадобляться в реальному житті.

Традиційно змагання відбуваються у вересні, коли відзначаємо професійне свято рятувальників. Цьогоріч у змаганнях взяли участь 12 шкіл та технічний ліцей. «Наша мета — залучити якомога більше дітей до позашкільного життя, — каже начальник управління освіти Шевченківської райдержадміністрації Євгенія Ярова. — Показати, що є така професія рятувальника. У бюджет району завжди вноситься певна сума грошей для організації таких заходів, внаслідок чого діти мають змогу позмагатись та отримати подарунки».

Справді, в цій грі–випробуванні школярі не лише змагаються за звання найкращого «рятувальника», а й демонструють свою готовність надати першу допомогу та не розгубитись перед викликами реального життя. Таке ігрове дійство, яке не лише заохочує школярів до здорового способу життя, а й розвиває їхні організаційні вміння та стимулює до командної співпраці.

Ось пролунав Гімн України, команди вишикувались у почесний ряд, капітани готові, судді — у повному складі, а глядачі вболівають за свої команди. Змагання розпочато, «юні рятувальники» показують, на що здатні. А допомагає їм у цьому Київська аварійна служба. Це єдина в Києві команда, яка добре оснащена для роботи в надзвичайних ситуаціях як на суші, так і під водою. Школярі мали змогу не лише ознайомитись iз професійним обладнанням рятувальників, а й приміряти на себе хитромудре вбрання професіоналів. Рятувальники розповідають дітям, як поводитись у небезпечних ситуаціях, заохочують до активного, здорового способу життя, допомагають зрозуміти всю складність їхньої справи та її екстремальність.

Гра–випробування складається з п’яти етапів: дії у надзвичайних ситуаціях, техногенна смуга перешкод, юний пожежник, медична допомога, цивільна оборона. На кожному з етапів команди демонструють свою готовність та вмiння: надавати медичну допомогу, справлятись із протипожежними костюмами, долати перешкоди, переносити «поранених», накладати пов’язки, оборонятись від супротивників тощо. Такі випробування загартовують не тільки тіло, а й дух. А призові винагороди лише посилюють бажання бути першим. Один iз безпосередніх організаторів цьогорічного свята, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій району Володимир Германцев додає, що в цій грі виконують такі дії, які необхідні для роботи в над­звичайних ситуаціях. І отримані тут навички колись допоможуть дітям не тільки зберегти своє життя і здоров’я, а й допомогти в небезпечній ситуації іншим людям.

Романія ГОРБАЧ