Під пильним оком Януковича

22.09.2010
Під пильним оком Януковича

«Нумо, присягайте!..» (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора у Верховній Раді було запроваджено посилені заходи безпеки. Біля будівлі парламенту збільшилася кількість охорони, журналістів ретельніше перевіряли при вході до ВР. А все через те, що в стіни Ради мав навідатися Президент України. У Віктора Януковича, а також його компаньйона — Прем’єр–міністра Миколи Азарова, була важлива місія: взяти участь у церемонії приведення до присяги суддів Конституційного Суду. За законодавством, під час цієї події на засіданні ВР мусять бути перші особи держави, а також голова Верховного Суду.

 

Гультай, Каптала, Запорожець...

Уранці депутати провели «тренувальне» блокування трибуни. Президію оточили і представники БЮТ, і Партії регіонів. Наприклад, «регіонали» вирішили перестрахуватись на випадок, якщо БЮТ захоче заблокувати роботу ВР. Але невдовзі «корок» розсмоктався — і засідання розпочалося.

Народні депутати 243 голосами проголосували за те, аби звільнити служителів Феміди, пропонованих на посаду суддів КС, із попередніх посад. Олега Сергейчука було звільнено з посади судді Вищого адміністративного суду, Михайла Запорожця — із посту судді Апеляційного суду Луганської області, Михайла Гультая — з крісла судді Апеляційного суду Харківської області, Наталію Капталу — з посади судді Донецького апеляційного адміністративного суду. Потім усі четверо склали присягу. Янукович і Азаров відразу ж покинули засідання ВР.

Критики влади звертають увагу на те, що серед чотирьох суддів одразу двоє — вихідці з Донбасу. А також поширюють чимало версій з того приводу, чому четверо суддів добровільно вирішили піти з КС, відтак звільнивши місце для вакансій... Ще б пак, новій владі кортить мати покірний Конституційний Суд. Відзначимо, що одним із перших рішень, до якого матимуть причетність новачки, стане вердикт щодо конституційності реформи–2004.

БЮТ без «Батьківщини»

Чи не головним ньюзмейкером учорашнього дня в парламенті була фракція БЮТ. Зокрема, спікер парламенту Володимир Литвин оголосив про виключення з фракції БЮТ 23 народних депутатів. До списку неугодних потрапили «тушки», «група Портнова», а також неугодні депутати на кшталт правдолюба Григорія Омельченка.

Відзначимо, що, за законодавством, позафракційні депутати мають право об’єднатися в депутатську групу, яка матиме фактично ті ж права, що й фракція — з правом голосу на погоджувальній раді й можливістю виступати на засіданнях парламенту. Саме цей бар’єр стримував опозиційні фракції від того, аби пускати «тушки» у вільне плавання.

БЮТівець Андрій Коже­м’якін не виключив, що вигнанці створять свою фракцію. За його словами, це питання проговорювалося на засіданні фракції БЮТ. «Ми дійшли висновку, що нехай краще вони щось створюють, нехай вони між собою з’ясовують стосунки, але наша совість буде чиста», — сказав Кожем’якін.

Окрім того, Володимир Литвин офіційно оголосив у стінах ВР про ще одне рішення БЮТу — змінити керівництво фракції. Зокрема, Микола Томенко, Олександр Абдулін, Ярослав Федорчук і Олег Білорус більше не обійматимуть посад заступників голови фракції. «Першим» замом Івана Кириленка буде Андрій Кожем’якін. Троє заступників представлятимуть партії–засновники блоку: Олена Шустік (УСДП), Сергій Соболєв (ПРП), Андрій Шкіль («Батьківщина»). Ще дві посади «замів» дісталися Юрію Одарченку і Сергію Сасу.

Литвин також повідомив, що фракції БЮТ не дозволено перейменуватися на «БЮТ — Батьківщина». «Оскільки це не узгоджується із вимогами законодавства України, як зазначено в листі Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України від 14 вересня 2010 року», — відрубав спікер. Аби не збурювати ситуацію, він сказав, що депутати під час виступів можуть представлятися як завгодно, але офіційна назва залишатиметься старою — «БЮТ». «Ніяких політичних підтекстів просив би не вбачати», — закликав Литвин.

 

ОФІЦІЙНО

Кого виключили з БЮТ?

За рішенням БЮТ, із фракції виключено: Віталія Барвіненка, Олександра Буджерака, Андрія Веревського, Ігоря Воротнюка, Валерія Гацька, Олега Геймана, Геннадія Задирка, Валентина Зубова, Володимира Іваненка, Валерія Камчатного, Володимира Каплієнка, Євгена Константинова, Юрія Крука, Петра Кузьменка, Віталія Курила, Олега Маліча, Святослава Олійника, Григорія Омельченка, Володимира Пилипенка, Валерія Писаренка, Юрія Полунєєва, Ігоря Савченка, Івана Сідельника, Раїсу Сорочинську–Кириленко, Миколу Трайдука, Олександра Фельдмана, Олега Черпіцького, Олександра Шепелева.