СБУ — як КДБ, якому немає виправдання

18.09.2010

Колишній голова Служби безпеки Валентин Наливайченко вимагає від влади «негайно зупинити акти агресії проти істориків, які відкривають українцям правду про минуле». Так лідер громадського руху «Оновлення країни» прокоментував останні події навколо діяльності Меморіалу «Тюрма на Лонцького» та його співробітників. Нагадаємо, представники СБУ обшукали музей, конфіскували комп’ютери та диски з матеріалами і затримали його співробітника Романа Забілого — за те, що він нібито розсекретив державні таємниці. Хоча в середовищі націонал–патріотів уже висловлюють підозри, що насправді Роман надто близько підійшов до архівів, які містили списки «стукачів» КДБ, серед яких чимало нинішніх можновладців та їхніх посіпак.

Валентин Наливайченко переконаний, що Верховна Рада повинна вимагати від СБУ звіту в цій справі і провести на базі парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони відкриті громадські слухання, які дали б оцінку переслідуванню істориків відомством Хорошковського. «Злочинам проти людяності та репресіям немає виправдання, і українське законодавство чітко визначає, що такі злочини не можуть бути зараховані до державної таємниці», — наголосив екс–очільник СБУ, пообіцявши «сприяти правовому захисту громадян, які через свої переконання стали жертвами переслідувань». Також «нашоукраїнець» зауважив, що «дуже важливо, аби роботу з донесення історичної правди до українців було продовжено».

Переслідування істориків спричинило в Україні широкий суспільний резонанс. Група колишніх дисидентів — Іван Гель, Михайло Горинь, Анатолій Здоровий, Ірина та Ігор Калинці, Левко Лук’яненко, Василь Овсієнко, Зорян Попадюк, Стефанія Шабатура, Олесь Шевченко, Юрій Шухевич, Кузьма Матвіюк та Петро Розумний — звернулися із закликом долучитися до цього обурення і «не допустити трансформації України в авторитарну державу» й до голів демократичних держав у Раді Європи та світових ЗМІ. Підписанти звернення наголошують, що «після приходу до влади Президента Януковича і його команди в Україні свідомо розпочато згортання демократичних прав і свобод», а «Служба безпеки України цілеспрямовано трансформується в політичну поліцію» й «діє за методами КДБ». І просять світову громадськість «вплинути на політику Януковича або відмовити йому у праві на в’їзд до демократичних країн, як у свій час його не мав Леонід Кучма». n