НОВИНИ ПЛЮС

17.09.2010

«Південному потоку» — бути

Росія не розглядає можливості відмови від реалізації проекту «Південний потік» навіть у разі створення привабливих умов для участі в газотранспортній системі України. Як повідомив журналістам міністр енергетики Росії Сергій Шматко, «таким чином питання взагалі не стоїть — у нас немає будь–якого торгу з Україною». За словами Шматка, як реалізація «Південного потоку», так і модернізація ГТС спрямовані на диверсифікацію маршрутів поставок газу. «Я вважаю, що нашим українським колегам треба звикнути жити в умовах конкуренції, в ринковому середовищі», — цитує міністра «Інтерфакс». Шматко також додав, що закиди у надмірній дороговизні проекту «Південний потік» не завадять його реалізації. «Акціонери вже ухвалили рішення, я думаю, ніяких проблем не буде», — наголосив чиновник, зазначивши, що Європа повинна бути зацікавленою у прокладанні газопроводу в обхід традиційних транзитерів. Нагадаємо, «Південний потік» проляже від Чорноморського узбережжя Росії до Болгарії, а далі — до Італії та Австрії.

Уманських хасидів арештовують в Ізраїлі

Під час рейду місцевих правоохоронних органів в аеропортах Ізраїлю затримали близько 400 паломників, що повернулися після святкування в Умані єврейського Нового року — Рош–га–Шани. Як повідомляє ізраїльська преса, близько сотні затриманих підозрюють в ухилянні від служби в армії, а решта має проблеми з виплатою боргів. Крім того, минулого понеділка ізраїльські спецслужби затримали двох хасидів, які поверталися з Умані та напали на бортпровідників, коли ті відмовилися подати їм спиртне.

Теракт у Туреччині

Вісім людей загинуло, щонайменше троє отримали поранення в результаті теракту в Туреччині. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, у провінції Хаккярі невідомі заклали на дорозі вибуховий пристрій, а потім дистанційно привели його в дію, коли до цього місця під’їхав пасажирський автобус. У здійсненні теракту підозрюють бойовиків із Курдської робітничої партії.

Журналісти гинуть рідше, ніж минулого року

Із січня по серпень 2010 року у світі було вбито 52 журналісти. Це на чотири людини менше, ніж за аналогічний період 2009 року. Таку статистику на церемонії відкриття Всесвітнього конгресу інституту преси у Відні оприлюднила директор Міжнародного інституту преси Елісон Маккензі. За її словами, найнебезпечнішим місцем роботи журналістів цього року виявилася Мексика, де за вісім місяців загинули десять працівників ЗМІ. Далі йдуть Гондурас і Пакистан.

Нові вироки проти «червоних кхмерів»

Міжнародний трибунал ООН формально висунув проти чотирьох колишніх лідерів режиму «червоних кхмерів» у Камбоджі звинувачення в геноциді і злочинах проти людяності. Очікується, що суд над екс–главою держави Кхієу Сампханом, головним ідеологом «червоних кхмерів» Нуоном Чеа, колишнім міністром закордонних справ Ієнгом Сарі та його дружиною Ієнг Тхірітх, яка обіймала посаду міністра соціального забезпечення, почнеться в середині 2011 року. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед прес», усім фігурантам висунуто по чотири звинувачення: у злочинах проти людяності, геноциді, вбивствах та переслідуванні за релігійними мотивами.

Нагадаємо, в липні трибунал ООН визнав винним у злочинах проти людяності й засудив до 35 років Каїнгу Гуеку Еаву, більш відомого під ім’ям Дач — колишнього начальника в’язниці, в якій у часи правління червоних кхмерів загинули тисячі людей. Проте незабаром покарання було скорочено до 19 років в’язниці.

Чилійських шахтарів визволять у листопаді?

Буріння шахти до чилійських гірників, замурованих під завалом породи на 700–метровій глибині, може бути завершено вже на початку листопада. Про це оголосив головний інженер рятувальної операції Рене Агілар. За його словами, рятувальники вже пройшли 300 метрів із 700. Нагадаємо, раніше рятувальники наголошували, що буріння шахти вдасться завершити не раніше ніж наприкінці грудня.

А тим часом 33 шахтарям, які залишаються під землею, провели електрику і дозволили курити, передавши з поверхні цигарки.

Францію чекають нові страйки

Національні збори (нижня палата парламенту) Франції схвалили пенсійну реформу, яка передбачає підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років. Як повідомляє агенція «Франс пресс», законопроект підтримали 329 депутатів, «проти» висловилися 233. У жовтні документ має розглянути верхня палата парламенту — Сенат. Профспілкові організації Франції вже попередили владу, що планують нові акції протесту проти «несправедливої і знущальницької» реформи. На 23 вересня призначено черговий загальнонаціональний страйк.

Залізнична аварія у Бельгії

У результаті зіткнення двох пасажирських потягів у Бельгії постраждали понад 30 людей. Як повідомила компанія–оператор залізничної мережі «Інфрабель», зіткнення відбулося на невеликій швидкості. За попередньою інформацією, пасажирський поїзд, що відходив від вокзалу міста Арлон, врізався в потяг, який прибував туди із сусіднього Люксембургу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>