Римський «фазер» в гостях у британських «бразерів»

17.09.2010
Римський «фазер» в гостях у британських «бразерів»

Королева Британії Єлизавета II зустріла Папу Римського приязно. (Фото Рейтер.)

Нинішній візит Папи Римського до Великої Британії і в Об’єднаному Королівстві, й у Ватикані називають історичним. До приїзду Бенедикта XVI глава католицької церкви відвідував береги Туманного Альбіону лише раз. Але візит Івана Павла ІІ у 1982 році мав лише пастирський характер — тоді Папа приїхав на запрошення британських католиків, яких у країні близько 6 мільйонів (10 відсотків населення). Візит теперішнього понтифіка хоч і називатиметься «папським», але відбувається у статусі державного: Бенедикта XVI запрошено передусім як главу держави Ватикан, а не просто релігійного лідера. Саме цей нюанс призвів до того, що приїзд його святості супроводжують численні акції протесту: платники податків, більшість яких належить до англіканців, а не католиків, виступають проти того, щоб візит Папи оплачували з бюджету. За попередніми оцінками, прийом очільника Ватикану обійдеться дер­жавній скарбниці у 10—12 мільйонів фунтів стерлінгів.

Окрім того, акції протесту проти приїзду Бенедикта XVI організовують обурені політикою Святого престолу щодо сексуальних меншин, абортів і контрацепції та неспроможністю покарати священиків, звинувачених у педофілії. Нагадаємо, у квітні в Британії спалахнув скандал, коли преса опублікувала внутрішній документ міністерства закордонних справ, який висміював програму візиту Папи Римського. У «проекті» під заголовком «До програми ідеального візиту входитиме...», розісланому співробітникам МЗС та високопоставленим членам уряду, зокрема, пропонувалося, щоб Бенедикт XVI узяв участь у відкритті клініки абортів, благословив гей–шлюб і оголосив про початок виробництва презервативів під егідою Ватикану. Тоді зовнішньополітичному відомству Британії довелося принести офіційні вибачення.

Свій візит Бенедикт XVI розпочав із Шотландії. Учора вранці Папу Римського в аеропорту Единбурга зустрічав чоловік королеви Великої Британії принц Філіп, а згодом і сама Єлизавета ІІ прийняла високого гостя у палаці Холіруд. З Единбурга предстоятель вирушив у Глазго, де відслужив публічну месу на відкритому повітрі. Раніше планувалося, що участь у ній візьмуть близько ста тисяч людей, але квитків, без яких на заходи за участю понтифіка не потрапити, розкупили тільки 65 тисяч. Вартість такої перепустки, залежно від часу придбання й місця стояння, становить від 5 до 25 фунтів. Перед початком богослужіння для понтифіка заспівала героїня шоу «Британія має талант» Сьюзан Бойл. До слова, 28 років тому на аналогічну месу під проводом Івана Павла ІІ зібралося понад 300 тисяч вірян.

Наступні два дні Папа Римський перебуватиме в Лондоні, де, зокрема, зустрінеться з прем’єр–міністром Об’єднаного Королівства Девідом Камероном. Завтра Бенедикт XVI на знаменитому прозорому «папамобілі» проїде через увесь центр міста від Вест­мінстерського палацу до Гайд–парку, де відслужить Всенощну.

У зв’язку з перебуванням Папи поліція Англії та Шотландії оголосила посилені заходи безпеки. Тих, кому приїзд його святості не до вподоби, попросять протестувати трохи осторонь — аби уникнути конфліктів із прихильниками Святого престолу.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, оливи у вогонь незадоволення британців долив старший радник Бенедикта XVI, кардинал Вальтер Каспер. Напередодні візиту він в інтерв’ю німецькому журналу «Фокус» заявив, що Велика Британія нагадує йому «країну третього світу», де «поширюється новий, агресивний атеїзм». 77–річний Каспер мав супроводжувати Папу під час британського турне, але після виходу матеріалу у «Фокусі» Ватикан повідомив, що радника не буде у складі делегації — нібито через хворобу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>