НОВИНИ ПЛЮС

16.09.2010

Туск збирається у відставку

Прем’єр–міністр Польщі Дональд Туск заявив про намір через чотири роки залишити посаду голови правлячої нині партії «Громадянська платформа». «Нещодавно мене знову обрали головою партії на чергові чотири роки. Я хочу максимально використовувати цей час. Разом вийде, що я 12 років керуватиму партією. Це вже той момент, коли дійсно можна дати шанс наступникам», — заявив Туск. За його словами, у Польщі «є група політиків, які вважають, що посаду лідера партії можна займати довічно. Однозначно, я до цієї групи не належу».

З Ейфелевої вежі евакуювали туристів

У вівторок увечері з Ейфелевої вежі та прилеглої до неї території в Парижі евакуювали всіх туристів і персонал — близько двох тисяч осіб. Як повідомляє агенція «Франс пресс», до компанії, яка управляє туристичним комплексом, надійшов анонімний дзвінок про закладену бомбу. Після обстеження території з’ясувалося, що тривога була хибною, проте відвідувачі того дня потрапити на Ейфелеву вежу вже не змогли.

Паранджу у Франції заборонив і Сенат

Верхня палата парламенту Франції — Сенат — проголосувала за заборону на носіння в громадських місцях і на вулиці жіночого мусульманського одягу, який повністю закриває обличчя. Як повідомляє «Євроньюз», це рішення підтримали 246 парламентаріїв. «Проти» проголосувала лише сенатор від острова Реюньйон Анн–Марі Пайє. Тепер закон буде подано на розгляд Конституційної ради, від рішення якої залежатиме його подальша доля. Якщо КР схвалить цей акт, він набуде чинності після підпису президента Франції Ніколя Саркозі. Нагадаємо, законопроект, раніше затверджений нижньою палатою парламенту, передбачає за носіння на вулиці паранджі, нікабу чи іншого мусульманського вбрання, яке закриває обличчя, штраф до 150 євро. Для тих (чоловіків), хто змушуватиме жінок носити паранджу, передбачено штраф у розмірі 30 тисяч євро і рік ув’язнення.

Обама написав дитячу книжку

Президент США Барак Обама написав книжку для дітей під наз­вою «Тебе я славлю: лист моїм дочкам» (Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters). Як повідомляє Бі–Бі–Сі, до видання увійшли оповідання, присвячені 13 видатним американцям. Зокрема, героями книжки Обами стали перший президент США Джордж Вашингтон, бейсболіст Джеймі Робінсон та художниця Джорджія О’Кіф. На обкладинці книжки, яка надійшла у продаж сьогодні, зображені дочки чинного президента Саша і Малія, які вигулюють свого пса Бо на залитій сонцем галявині. Як повідомили у видавництві «Рендом хауз», підрозділ якого видав оповідання Обами, отриманий гонорар автор збирається передати у фонд допомоги дітям загиблих і скалічених американських військових. Перший наклад книжки становитиме 500 тисяч екземплярів, рекомендована видавцем вартість — 17 доларів 99 центів.

В ОАЕ збудують ще вищий найвищий хмарочос

У Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати) готуються збудувати нову найвищу у світі будівлю. Як повідомляє сайт Inhabitat, вежа «Нахіл харбор», спроектована австралійським бюро «Вудс бегот», становитиме 1,4 тисячі метрів заввишки. Про дату початку будівництва вежі не повідомляється, проте, за прогнозами фахівців, воно може тривати до 10 років. Нагадаємо, на сьогодні найвищою у світі будівлею вважається 800–метровий хмарочос «Бурдж Халіфа» у Дубаї.

Росія з Норвегією поділили шельф

У Мурманську за підсумками переговорів президента Росії Дмитра Медведєва і прем’єр–міністра Норвегії Єнса Столтенберга підписано договір про розмежування морського простору в Баренцевому морі та Північному Льодовитому. Таким чином 30–річний мораторій на видобуток нафти і газу на арктичному шельфі площею 175 тисяч квадратних кілометрів буде знято. Двосторонні переговори про морський кордон Норвегії і Росії велися з 1970 року. У квітні 2010 року Медведєв і Столтенберг заявили про досягнення принципових домовленостей з цього питання. Згідно з підписаною угодою, родовища нафти і газу, розташовані на морському кордоні Росії та Норвегії, можуть експлуатуватися тільки спільно обома країнами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>