$110 млн. за дружбу

16.09.2010

Підписані контракти на 110 мільйонів доларів, відновлення транзиту казахської нафти через Україну, пожвавлення співпраці у військово–технічній сфері і пряме залізничне сполучення між Києвом та Китаєм через територію Казахстану — такими є підсумки візиту Нурсултана Назарбаєва в Україну. Учора президент Республіки Казахстан повернувся додому, залишивши київських партнерів цілком задоволеними діалогом. До слова, це була вже сьома зустріч президентів двох країн упродовж цього року. Як пояснюють самі лідери, таким частим контактам сприяє не лише особиста симпатія, а й взаємна зацікавленість у співпраці.

«Ми маємо колосальний досвід та добру волю, займаємо активну позицію і повинні постійно прагнути до поглиблення взаємодії», — заявив Президент України, виступаючи на українсько–казахському бізнес–форумі. За словами Віктора Януковича, Казахстан «традиційно входить до числа надійних і пріоритетних економічних партнерів України», а наша держава, у свою чергу, «посідає друге місце після Росії серед торгових партнерів Казахстану в СНД і п’яте — серед усіх інших країн світу». «У перспективі ми повинні забезпечити істотний поступальний ріст об’ємів торгівлі і отримати максимальний результат від реалізації масштабних спільних проектів», — наголосив В. Я., додавши, що у президентів обох країн «є для цього необхідна воля».

Напередодні президенти України та Казахстану взяли участь у церемонії покладання вінків до Могили Невідомого солдата в Парку Слави та вшанували пам’ять жертв Голодоморів, поставивши горщики пшениці зі свічками до пам’ятного знаку.