Тернопільські «перебіжки»

16.09.2010
Тернопільські «перебіжки»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

На недавній сесії Тернопільської обласної ради мав місце вельми прикрий для патріотичних сил факт. Вісімнадцять депутатів — п’ять членів фракції Блоку Литвина (тобто вся в повному складі), 12 із 20 представників «Єдиного центру» та один «нашоукраїнець», голова Гусятинської райдержадміністрації — увійшли до міжфракційного провладного об’єднання «Стабільність і реформи». Об’єднання це було створене тернопільськими «регіоналами» ще під час президентських виборів і тоді називалося «Янукович — наш Президент». До угруповання довгий час входили винятково члени фракції Партії регіонів, і ось тепер воно приросло одразу аж такою кількістю людей з інших політичних сил. Притому що частина з них досі не була помічена в жодних симпатіях до партії влади.

Далі — більше. Голова обкому ПР, народний депутат Орест Муц на позавчорашній прес–конференції заявив, що вже після сесії членами «Стабільності і реформ» стало ще вісім осіб. Він додав, що співбесіди з обласними депутатами тривають і орієнтовно наприкінці жовтня в облраді постане нова більшість — та, що підтримує Януковича.

Нагадаємо, на Тернопільщині обласна рада не проста, а переобрана зі скандалами минулої весни. Після провалу і демаршу БЮТ переконливу більшість тут мали націонал–патріоти: із 120 крісел (де–факто — зі 108) аж 50 має ВО «Свобода», а ще є фракції УНП і «Нашої України». Тож ще можна осягнути розумом, як «регіонали» без бою і перевиборів, а лише «конструктивними діалогами» і грішми забезпечують собі більшість у радах центру України, в Київраді тощо. Але хто б міг подумати, що загроза опинитися під контролем партії Януковича спіткає Тернопільську обласну раду!..

 

Чи буде «Свобода» запобіжником?

У «щирому й чесному» стилі, притаманному Ганні Герман на рівні Києва, Орест Муц у Тернополі запевняє, що провладна більшість в облраді формується суто демократичним шляхом, так само як і списки від Партії регіонів — для участі у місцевих виборах 31 жовтня.

Тим часом саме на згаданій сесії більшістю (наразі не «синьою») голосів ухвалили звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Генпрокуратури із констатацією факту, що «керівництво обласної організації Партії регіонів та обласної державної адміністрації чинять тиск на авторитетних людей в усіх районах області», змушуючи їх балотуватися на місцевих виборах саме від цієї політичної сили.

На запитання «УМ», чи правда, що об’єднання «Стабільність і реформи» після сесії поповнилося вісьмома новими членами, в апараті облради відповіли, що заяв депутатів ще не бачили.

Голова обласної ради, представник ВО «Свобода» Олексій Кайда в коментарі «УМ» каже: «Я розумію, що нова влада в країні застосовує методи, які вважає потрібними. Однак подібного до того, що зараз відбувається в Тернополі, за весь час української незалежності ще не було. Пригадую, схожим чином колись діяли «есдеки» у Львові, коли податкову там очолював брат Віктора Медведчука. Але навіть тоді це не робилося так нахабно й відверто. Тиск на людей — бізнесменів, бюджетників, державних службовців — чиниться через так звані профілактичні та агітаційні бесіди, під час яких людям натякають, що в разі відмови приєднатися до «регіоналів» варто задуматися про своє майбутнє».

Кайда каже, що до депутатів від «Свободи» також підходили. Але жоден із них не вступить у «регіональне» об’єднання, як і жодним іншим чином не зрадить ідею політичної сили, яку представляє. «Впевнений я також у тому, що в цій облраді не буде провладної більшості. Для неї потрібен як мінімум 61 голос, а в нас із 108 депутатів півсотні — «свободівці», решта ж — лише 58», — говорить Олексій Кайда. Водночас він передбачає, що «регіонали» «добиватимуться свого всіма можливими шляхами і навіть вишукають якусь чергову зачіпку, аби таки провести перевибори облради» й обмежити представництво націоналістів (наразі — з огляду на те, що останні вибори до обласної ради на Тернопіллі відбулися 15 березня 2009 року, — нинішня кампанія з голосуванням 31 жовтня облраду зачіпати не повинна).

Учора Кайда оприлюднив звернення до тернополян, у якому зокрема зазначається: «Керівництво обласної організації Партії регіонів та державних адміністрацій чинять тиск на авторитетних людей в усіх районах області. У кожному районі є особа на рівні заступника, а то й голови райдержадміністрації, яка керує процесом такого собі переконання непокірних, не гребуючи шантажем, залякуваннями, погрозами звільнення з роботи, тиском на родину чи підкупом. У владні кабінети по всій області викликають сільських голів, депутатів місцевих рад, фермерів, підприємців і змушують їх балотуватися від Партії регіонів чи кандидатом–мажоритарником... Використовуючи адмінресурс, Партія регіонів робить усе можливе, щоб не допустити розголосу цих фактів і перешкодити будь–яким акціям протесту проти таких протиправних дій. Тому (...) потрібно дати рішучу відсіч зазіханням на права українців... Закликаю не мовчати, не уподібнюватись бидлу, що нині стоїть у стайні, а завтра його поведуть на заклання. При першій же спробі шантажу звертайтеся на «гарячу лінію», до мене особисто. Про найменшу спробу політичного тиску на вас, ваших рідних чи близьких повідомляйте прокуратуру, незаангажованих журналістів, громадські організації. Бо в разі мовчання всі ми станемо спільниками цього злочинного, антиконституційного свавілля...»

«Погано, але без больового шоку»

Зі «Свободою», певно, в «Регіонів» буде окрема розмова або окремий сценарій для її нейтралізації. Наразі ж повпреди Януковича працюють з іншими фракціями. І ті демонструють куди більшу догідливість. Сергій Тарашевський, голова обласної організації «Єдиного центру» і перший заступник голови облради, так каже про «перебіжчиків»: «Для мене цей факт, звичайно ж, неприємний. Але я не хочу бути цим людям суддею — недарма в Біблії говориться: не суди і не судимий будеш. Я роблю ставку на позитив: якщо провладна партія перетягує на свій бік найбільше «єдиноцентристів» — значить, саме в нашій фракції зібралося найбільше знаних і авторитетних в області людей. Виходить, що «ЄЦ» — дійсно прагматична партія, котра збирає під своїми стягами господарників і професіоналів, котрі знають, як будувати економіку. І якщо «єдиноцентристи», котрі перейшли у міжфракційне об’єднання, зроблять Тернопільщину багатшою, досконалішою, то я вітатиму їхню роботу. Бо вважаю, що нині всім політикам слід переступити вузькопартійні інтереси і спільно працювати на благо Вітчизни».

Водночас пан Тарашевський припускає: «Якщо перехід продиктований лише приватними інтересами — значить, ці депутати зрадили не тільки партію, а й своїх виборців». Чи так це, керівник обкому «ЄЦ» побачить незабаром.

Цікаво, що сам лідер «ЄЦ» Віктор Балога, перебуваючи днями в Тернополі, як і голова облради Кайда, заявив, що «регіоналам», попри всі зусилля місцевої влади, «все одно не вдасться створити більшість». «Єдиний центр» сприймає «такий відхід своїх членів як виробничу травму — чутливо, однак без больового шоку». Мовляв, зате в партії залишаються стійкі, ідеологічно мотивовані партійці.

Стримано коментують ситуацію й «НУНСівці». «Зрозуміло, що це наслідок адміністративного тиску, — говорить голова фракції «Нашої України» в облраді Євген Дутка. — Наш однопартієць, голова Гусятинської РДА Степан Турецький, і надалі працюватиме у своїй фракції. А те об’єднання — воно ж навіть не має якоїсь юридичної сили, хіба моральний ефект».

А заступник голови облради, представник Української народної партії Олег Боберський говорить про ефект передвиборчий: «Члени УНП до об’єднання не пристали. А загалом навколо цієї теми занадто багато політизації та шуму. Пояснюю ці явища початком виборчої кампанії в місті та в районах. Тернопіль узагалі занадто заполітизований, навіть у порівнянні зі Львовом. Вибори–2010 почали даватися взнаки ще з минулого року, коли розвивалася сміттєва криза. Думаю, після виборів ця напруга спаде».

Чи справді так буде — аби пересвідчитися, чекати лишилося недовго. «Регіонали» не люблять товкти воду в ступі. Варіантів, по суті, є три: збереження в облраді опозиційної більшості, переманювання націоналістів для більшості «регіональної», перевибори облради. До речі, якщо не забули, попередній склад ради розпустили якраз через те, що в ньому не було більшості й злагодженості. В поточному складі таке цілком можливо.

 

РАХІВНИЦЯ

Фракції Тернопільської облради після дострокових виборів–2009:

ВО «Свобода» — 50 депутатів,

«Єдиний центр» — 20,

Партія регіонів — 14

Блок УНП — 11,

«Наша Україна» — 8,

Блок Литвина — 5.

Фракція БЮТ (12 осіб) склала мандати на знак незгоди з результатами виборів.