НЬЮЗРУМ

16.09.2010

Нонстоп «Жовтень»

Найстаріший в Києві кінотеатр, який є прикрасою Подолу, святкуватиме цієї осені своє 80річчя. За словами директора кінотеатру «Жовтень» Людмили Горделадзе, у програмі основних заходів ювілейного кіносезону відбудеться відкриття арт­салону «Стоп­кадр» (17 вересня о 15.30) та формування кіноклубу любителів авторського кіно «9те Держкіно». Коли 29 січня 1931 року відкрився кінотеатр на розі вулиць Костянтинівської та Щекавицької, він мав саме таку назву — «9те Держкіно». Через деякий час його перейменували в «Жовтень».

Кінотеатр неодноразово реконструйовували. Він один із перших в країні оновив технічне обладнання, став широкоекранним, а згодом — широкоформатним. Сьогодні у п’яти залах кінотеатру щодня демонструються 10 фільмів. У залі «Гегемон», який у 1931 році назвали на честь фільму «Гегемон» режисера Миколи Шпиковського, 25 вересня о 16.00 відбудеться меморіальний сеанс — показ фільму «Тарас Шевченко», приурочений до дня народження Сергія Бондарчука. На кінотеатрі є меморіальна дошка його пам’яті. «Ми — єдина точка на території Києва, де пам’ять про Сергія Федоровича живе. Наша влада обіцяла назвати площу перед кінотеатром його іменем. На жаль, нічого не зробила, щоб увічнити пам’ять про видатного кінорежисера», — каже Людмила Горделадзе.

«Кінотеатр «Жовтень» за останні роки перетворився на справжній осередок якісного кіно, — розповідає генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. — Цього року ювілейний, 40й, КМКФ «Молодість» матиме два центри — кінотеатри «Київ» та «Жовтень». Відкриття фестивалю відбудеться в Київському оперному театрі, покази фільмувідкриття — французької стрічки «Картагена» за участю Софі Марсо відбудуться одночасно в обох фестивальних центрах.

Щастя Севастополя

Із 6 по 11 жовтня у місті на узбережжі Чорного моря пройде VІ Севастопольський міжнародний кінофестиваль. Для любителів кіно він цікавий насамперед двома фактами. По­перше, глядачам буде представлено кінострічки, про які не раз говорилося, але тільки вибрані змогли їх побачити. Йдеться про кінокартину «Щастя моє» Сергія Лозниці, учасника багатьох міжнародних кінофестивалів, у тому числі Каннського кінофестивалю, володаря кількох кінопремій, а також про українсько­французький фільм «Шантрапа», знятий Отаром Іоселіані. До речі, ця кінокартина мала бути фільмом­відкриттям на Київському кінофестивалі, організованому Богданом Ступкою. Але до столиці так і не змогла доїхати, хоча її творець був головою журі на цьому кінофестивалі. Окрім вищезгаданих, покажуть також фільми «Анна Кареніна» і «АССА» Сергія Соловйова, нові роботи Андрія Прошкіна «Апельсиновий сік» і Юсупа Разикова «Гастарбайтер». Ще одна причина, чому VІ Севастопольський міжнародний кінофестиваль вартий уваги, так це безкоштовний вхід на всі сеанси. На додаток, фільми фестивальної програми традиційно буде оцінювати народне журі.

Отож фестиваль складатиметься з кількох програм: «Ніч молодого кіно на Історичному бульварі» кінематографістів­початківців, дитяча програма «Кіно за партою», яку показуватимуть у шкільному кінозалі однієї з місцевих шкіл, «Севастополь назавжди» (фільми, зняті севастопольцями про своє місто), а також конкурс короткометражних аматорських фільмів «Місто біля моря».

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться в кінотеатрі «Росія», а кінопокази вiдбудуться у кінотеатрах «Перемога», «Москва» і в кінопавільйоні на Історичному бульварі. На кінофестиваль приїдуть режисер Сергій Соловйов, актор Станіслав Говорухін та актриса Віра Глаголєва.