Фестиваль музики й ентузiазму

16.09.2010

Вiсiм днiв тривав у Києвi V Мiжнародний фестиваль камерної музики, який проходив у різних залах столиці, і крім двох концертів у Колонному залi Нацiональної фiлармонiї України, усі решта були безкоштовними. Відтак спраглі до класичної музики меломани мали змогу реалізувати свої духовні запити. Органiзатори i засновники фестивалю — молодi київськi пiанiсти Олександра Зайцева i Дмитро Таванець — приємно вразили публіку хорошою програмою, цікавими дуетами і серйозними прем’єрами.

Поряд iз творами класикiв українські та іноземні музиканти виконували музику сучасних авторiв. Можна було почути п’єси для фортепiано, написанi для однiєї, двох, трьох, чотирьох, п’яти i навiть шести рук, для двох фортепiано, чи навiть трьох у супроводi оркестру або певних iнструментiв.

Серед найцiкавiших концертiв слід виділити якраз обидва концерти, що вiдбулися в Нацiональнiй фiлармонiї України. На першому з них — три концерти для двох фотепiано з оркестром Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта та Фелiкса Мендельсона виконували лауреати мiжнародних конкурсiв з України Алiна Романова та Артем Ляхович, а також пiанiсти з Росiї — Ірина Сiлiванова та Максим Пурижинський i фортепiанний дует «Грiг» з Іспанiї, у складi якого — Вадим Гладков i Мендмаа Доржийн. А ще вперше в Українi київськi пiанiсти Олександра Зайцева, Дмитро Таванець i Олег Безбородько виконали концерт для трьох фортепiано з оркестром Роберта Казадезюса в супроводi Нацiонального ансамблю солiстiв «Київська комерата» пiд орудою його художнього керiвника i головного диригента, народного артиста України Валерiя Матюхiна.

Багатогранними програмами потішили фортепiанний дует «Мефiсто» з Бельгiї у складi Катрiн Сiмонс i Джон Геварт та фортепiанний дует із Францiї — Фредерiк Шавель i Марк Соле­Лерiс.

На другому концертi фестивалю, що вiдбувся у столичнiй фiлармонiї, вперше в Українi виконали двi п’єси сучасного англiйського автора Джона Пiттса Changes для фортепiано в чотири руки та Are you going? для фортепiано в шiсть рук пiанiсти Антонiй Баришевський, Олександра Зайцева i Дмитро Таванець. До речi, на концертi був присутнiй композитор. Пiанiсти Олег Полянський та Марiанна Гумецька зiграли рiдко виконуваний концерт для двох фортепiано Ігоря Стравинського, а Нацiональна заслужена академiчна капела «Думка» разом iз пiанiстами Оксаною Рапiтою, Йозефом Єрмiнем, Марiанною Гумецькою, Мирославом Драганом i музикантами­ударниками успішно витримали київську прем’єру цього ж композитора — твору «Свадебка» для чотирьох фортепiано, ударних та хору.

Як розповiли органiзатори фестивалю, нi Мiнiстерство культури i туризму, нi Головне управлiння культури Києва не видiлили нiяких коштiв для його проведення. На щастя, фестиваль вiдбувся завдяки фiнансовiй пiдтримцi однiєї особи — мецената, який побажав не розголошувати своє iм’я.

Сергiй ПИРОГОВ