Експорт у прямому ефірі

16.09.2010

В українських портах чекають дозволу залишити причали десятки суден, навантажених зерном нового врожаю. Попри всі очікування влада не запровадила режим квотування зернових — і таким чином не втратила реноме держави–учасниці СОТ, яка дбає про закони вільної торгівлі. Але зерно й далі не залишає меж нашої Батьківщини. Претензії до експортерів має митниця.

Місяць тому перший віце–прем’єр Андрій Клюєв оприлюднив перелік компаній, які, на його думку, порушують українське законодавство під час експорту. Днями до їх числа долучилися ще дві — «Телерадіокомпанія «Експрес–Інформ» та «Телерадіокомпанія НБМ». Обидві структури належать відомому українському олігархові Петрові Порошенку, а остання є засновником популярного каналу новин «5 канал», якого суд нещодавно позбавив дещиці частот для мовлення.

Митниця вважає, що комерсанти–телевізійники в одному випадку занизили вартість збіжжя, а в іншому — штучно завищили його. Ціна партії збіжжя — 23 млн. гривень. Мета подібних оборудок, як стверджує митниця, — очевидна. У першому випадку трейдери мають змогу уникнути податків і таким чином отримати надприбутки. А в другому — вимагати більших сум повернення ПДВ. Саме цю тіньову схему на одному з попередніх засідань уряду озвучив Андрій Клюєв.

Заступник керівника Держмитниці Сергій Семга заявив, що підозри у стражів кордону викликав сам факт непрофільного бізнесу. Мовляв, преса і зернотрейдерство — якось не в’яжеться між собою. Тому почали перевіряти і... Самі ж бізнесмени стверджують, що статут дозволяє їм не тільки працювати в царині ЗМІ, а й торгувати зерном. Начальник управління торгівлі зерновою продукцією «Агропродінвест» (входить в «Укрпромінвест» — холдинг Петра Порошенка. — Ред.) Андрій Зайка підтвердив, що структури телеканалу експортували зерно, куплене в господарств «Укрпромінвесту». Тож, за його словами, нічого дивного, а тим паче протизаконного в ситуації немає: холдинг Порошенка в експортних схемах працює вже два роки. І якщо інша його ж, Петра Олексійовича, фірма виконує передбачені статутом процедури, то й узагалі в цьому не може бути нічого дивного.

Навіть більше, на думку пана Зайки, довести кому належить пшениця у порту, практично неможливо. «Вона тут зберігається «анонімно»: клас збіжжя визначають при поставці зерна на портовий елеватор, а потім його засипають у призначене для кожного класу сховище. Туди засипають зерно різних компаній, а потім у відповідності до митної декларації вантажать у судна», — каже начальник управління. Митниця ж дотримується кардинально протилежної думки. А тим часом журналісти стають заручниками зовсім і не зовсім прозорих комерційних схем.