Конституція в паранджі

14.09.2010

Туреччина впритул наблизилася до фундаментальної конституційної реформи. На референдумі, який відбувся минулої неділі, 58 відсотків турків висловилися за підтримку змін до Основного закону. Вкидаючи свій бюлетень у скриньку, прем’єр–міністр країни, лідер правлячої Партії справедливості та розвитку (ПСР) Реджеп Таїп Ердоган, який виступив одним з ініціаторів референдуму, сказав: «Сьогодні турецька демократія проходить критичну точку. Це важливий екзамен для нас».

Референдум відбувся в день 30–ї річниці кровопролитного військового перевороту, в результаті якого й була ухвалена нинішня Конституція Туреччини. Відтоді армія мала в державі величезний вплив, який, утім, в останні роки пішов на спад.

Партія справедливості та розвитку сформувалася 2001 року з поміркованих членів ісламістської партії Доброчесності, що підпала під заборону. Опоненти ПСР, Республіканська партія, є прибічниками старого формату держави, що спирається на армію для підтримки світськості країни, і закидають нинішній владі перетворення Туреччини на ісламську країну на зразок Ірану.

Загалом на референдумі було ухвалено 26 поправок. Значна їх частина стосується роботи судів та Конституційного суду. Нововведення зменшують вплив армії на політичне та суспільне життя. Відтепер військові трибунали зможуть допитувати цивільних лише під час війни, а цивільні суди отримають право допитувати військових. Також суди більше не зможуть забороняти партії.

Суддів Конституційного суду тепер призначатиме парламент та Президент. Ця поправка викликала найбільше суперечок. Існують побоювання, що таким чином судова система втратить незалежність і правляча партія зможе проштовхувати потрібні закони без перешкод. Так 2008 року партія Ердогана намагалася зняти заборону на носіння паранджі в університетах. Тоді на перешкоді став КС.

Крім того, поправки знімають юридичну недоторканність з організаторів перевороту 1980 року. Частина поправок стосується прав жінок та дітей, захисту приватної інформації. Буде запроваджено інститут омбудсмана.

Європейська спільнота вже привітала вибір турків, оскільки ці зміни є однією із запорук майбутнього вступу Туреччини до ЄС. Утім аналітики висловлюють побоювання, що нинішня перемога правлячої партії загострить протистояння: ісламська влада діятиме більш зухвало, а опозиція вдаватиметься до чимдалі активніших протестів.

Власне, протести вже почалися — в тих регіонах Туреччини, де мешкає багато курдів. Курдська партія агітувала за бойкот референдуму, на тій підставі, що зміни до конституції ніяк не збільшать права цієї етнічної меншості. Як заявив міністр внутрішніх справ Безір Аталай, правоохоронні органи затримали 138 осіб, яких підозрюють у залякуванні людей із метою бойкотувати референдум або проголосувати проти запропонованих поправок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>