Коран уцілів ненадовго?

11.09.2010

Прославившись на весь світ і ледве не поставивши його на межу релігійної війни, пастор Террі Джонс з американського штату Флорида передумав влаштовувати привселюдне спалення Корану. Учора задоволений ефектом від своїх заяв настоятель малесенької харизматичної церкви містечка Гейнсвілл урочисто повідомив, що відмовляється від своїх намірів, бо організатори будівництва мечеті на місці зруйнованих унаслідок терористичних атак 11 вересня 2001 року «веж–близнюків» погодилися перенести її в інше місце.

Нагадаємо, раніше 58–річний Террі Джонс збирався відзначити сьогодні чергову річницю терактів у Нью–Йорку, спаливши понад 200 примірників священної книги мусульман. Позуючи на тлі плаката «Міжнародний день спалення Корану», Джонс закликав християнський світ «показати ісламістам, що ми встали з колін і більше не будемо під контролем їхніх погроз».

У пастора знайшлися прихильники, але тих, кого ініціатива доти невідомого священнослужителя обурила до глибини душі, було в мільйони разів більше. З осудом Джонсових намірів виступили найрізноманітніші релігійні конфесії, в тому числі — християнські, лідери світових держав, міжнародних організацій тощо. У мусульманських країнах відбулися акції протесту, ісламістські радикали почали проголошувати заклики «вбивати кожного християнина, який трапиться на шляху». Учора в афганському місті Файзабад після молитви з нагоди настання свята Ід аль–Фітр (завершення священного місяця рамадан) близько 10 тисяч місцевих мешканців оточили базу німецького військового контингенту і почали кидати в її напрямку каміння. У відповідь з території бази пролунали постріли, внаслідок яких загинув один афганець. Схожі акції відбувалися і в інших районах Афганістану. Сили НАТО було приведено у підвищену бойову готовність.

Інтерпол оголосив про режим бойової готовності у зв’язку з підвищеною терористичною загрозою. Президент Сполучених Штатів Барак Обама порадив пасторові «слухати кращих ангелів» і заявив, що акція зі спалення Корану допоможе «Аль–Каїді» залучити до своїх лав значно більше новобранців. А міністр оборони США Роберт Гейтс, побачивши, що вмовляння на відстані не діють, учора особисто зателефонував Террі Джонсу, закликавши його відмовитися від аутодафе, яке може поставити під загрозу життя американських солдатів у Афганістані й Пакистані.

І пастор, метою якого був передусім самопіар, таки дав «задній хід». Своє рішення відкласти задум Джонс пояснив тим, що чекав знаку згори, аби скасувати акцію, і отримав його. Мовляв, таким знаком стала обіцянка нью–йоркського імама Фейсала Абдула Рауфа перенести в інше місце будівництво мечеті й ісламського культурного центру.

Проте згодом з’ясувалося, що ніякої домовленості між Рауфом та Джонсом не існує. Імам висловив здивування повідомленнями про якісь переговори з цього приводу і запевнив, що «торгуватися не збирається». «Я радий, що цю святотатську акцію скасовано, але не спілкувався на цю тему ні з Джонсом, ні з його представниками», — заявив Рауф. Цей факт підтвердив флоридський імам Мохаммед Масрі, який узяв на себе роль посередника. За його словами, вони з пастором усього лише домовилися 11 вересня разом з’їздити до Нью–Йорка, щоб обговорити цю тему з ініціаторами будівництва мечеті.

У відповідь невгамовний Джонс звинуватив Масрі у брехні й заявив: «Враховуючи все, що ми зараз почули, ми вимушені переглянути своє рішення. З цього моменту ми говоримо не про скасування, а про призупинення нашої акції».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>