НОВИНИ ПЛЮС

11.09.2010

Упокорення Конституційного Суду

Конституційний Суд учора на своєму засіданні припинив повноваження суддів Івана Домбровського, Ярослави Мачужак і Анатолія Дідковського. Як повідомила прес–служба КСУ, судді звільнені у зв’язку з подачею ними заяв про відставку. Згідно з регламентом суду, Голова КСУ впродовж трьох днів має направити відповідний лист з’їзду суддів України для розгляду цього питання у встановленому порядку.

Домбровський свого часу зайняв позицію про невизнання перемоги Віктора Януковича в другому турі президентських виборів–2004; він, а також Мачужак і Дідківський не підтримали рішення КС про визнання легітимною «коаліції тушок».

Пукач убивав на замовлення

Колишньому генералу МВС Олексію Пукачу пред’явлено остаточне, розширене обвинувачення у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, повідомляють джерела «Української правди». У кінцевій редакції його обвинувачують в умисному вбивстві при обтяжуючих обставинах, вчиненому на замовлення. Загалом Пукача звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу.

Також стало відомо, що ще влітку нинішній «губернатор» Вінниччини Микола Джига взяв участь у очній ставці з Пукачем. Адже у 2000 році, коли вбили журналіста Гонгадзе, Джига був першим заступником керманича МВС Юрія Кравченка й особисто знав «перевертня».

У понеділок Генпрокуратура має оголосити про закінчення слідства у справі Пукача. Він не бажає завершення слідства, а його адвокат зареєстрував чергове клопотання про очні ставки.

Парламент

Учора вранці депутати з фракції «БЮТ–Батьківщина» заблокували президію Верховної Ради, вимагаючи першочергового розгляду своїх «соціальних» проектів. У сесійній залі БЮТівці розмістили кілька державних прапорів. Невдовзі депутати з фракцій коаліції залишили парламент, не бажаючи «йти на абордаж». Засідання не відбулося.

Тігіпко написав книгу

Віце–прем’єр Сергій Тігіпко презентував у столичній книгарні «Читай–город» власну книгу «Україна: громадянський проект». За словами політика, ця книга є продовженням його першої книги «Україна: проект розвитку» й розкриває проблематику самоврядування. У книзі, виданій напередодні місцевих виборів, лідер «Сильної України» виклав власне бачення шляхів вирішення проблем громад: розподіл бюджетних коштів між регіонами і центром, ЖКГ, охорони здоров’я, освіти, малого бізнесу, культури і спорту. Тігіпко сподівається на хвилю дискусій, водночас додає, що тези нової книги фактично є програмою дій «сильноукраїнців» на місцях.

Зловживання старого уряду

Серед 16 осіб, які незаконно одержали ділянки в селі Лісники Києво–Святошинського району, є родичі колишніх керівників Кабміну. Про це заявив прокурор Київщини Олександр Гардецький.