Операція «Наступник»

11.09.2010

Україна може отримати нового Прем’єр–міністра. Про ротацію Миколи Азарова на Юрія Бойка, Андрія Клюєва, Бориса Колесникова та навіть Сергія Тігіпка, втім, говорили вже давно. Звучала навіть думка, що Азаров може втратити своє крісло одразу ж після місцевих виборів: якщо Партія регіонів не покаже планованого результату. Але, схоже, Президент вирішив прискорити події. За інформацією джерел «УМ», кадрова революція у виконавчій владі — це навіть не віддалена перспектива, а справа найближчого часу.

Головна причина, яка може позбавити крісла вітчизняного Прем’єра з поведінкою суворого податківця, — економічна. Микола Янович не зумів приборкати зростання цін, і ця обставина може болюче вдарити по позиціях «регіоналів». Скажімо, перед своєю тривалою відпусткою Прем’єр пообіцяв народу, що хліб дорожчати не буде. Але не встиг Янович доїхати до Криму, як цінники почали міняти цифри в бік зростання. Зайве говорити про крупи, молочні товари, вартість газу та «комуналки». Відтак країна отримає новий виток інфляції. І це зовсім не скидається на «поліпшення життя вже сьогодні».

Не менше загрожують позиціям Януковича і непопулярні реформи, які вимушений здійснювати кабінет Азарова: збільшення пенсійного віку, поява нових податків, зростання акцизів. Ухвалення Податкового кодексу, якщо уряд його «протисне», теж зіграє проти Януковича.

Зрештою, і затвердження Миколи Азарова на посту Прем’єра свого часу сприймалося як тимчасове. Мовляв, Президент віддав це крісло своєму найвірнішому соратниковi, пожертвувавши інтересами реформаторів, лише тимчасово. І свого часу нібито поставить усе на свої місця. Тож коли може настати цей чудовий час, як не зараз?

Найвірогіднішою кандидатурою наступника є міністр палива та енергетики Юрій Бойко. А Клюєв та Колесников, не кажучи вже про Тігіпка, нібито зійшли з дистанції. Головним козирем пана Бойка вважають його проросійську орієнтацію. Свого часу його вважали людиною, яка не надто підпорядковувалася Прем’єрові Януковичу, а безпосередньо орієнтувалася на Москву. Та й сьогодні, коли Азаров, хоч і неагресивно, але пробує «огризатися» у бік білокам’яної («Якщо ця ціна на газ влаштовує Росію, то значить, ми маємо бути незадоволеними»), від Бойка почути такі сентенції не вдавалося.

Кар’єра Азарова у випадку здійснення операції «Наступник» має закінчитися або в Національному банку України, де він займе місце Володимира Стельмаха, або ж Янович замінить багатолітнього керівника Рахункової палати Валентина Симоненка. Симоненкові, нагадаємо, вже виповнилося 70 років.

«Датою iкс» може стати 17 вересня. У цей день наш та російський президенти — Янукович та Медведєв, — стартувавши у ретро–автопробігу, можуть заодно й обговорити ротації в уряді. А вже потім Верховна Рада має попрацювати над реалізацією плану.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

«Заміна реальна, але небезпечна для Януковича»

«Після відставок Семиноженка та Шуфрича подібний сценарій уже не здатний нікого шокувати, — сказав «УМ» політолог Володимир Фесенко. — Але треба розуміти, що запропонувати на посаду Прем’єра Юрія Бойка — для Януковича означає порушити баланс всередині Партії регіонів. Так звана «група «Росукренерго» отримає преференції, а конкуруюча група почуватиметься обділеною». Експерт вважає, що це реальний шлях послаблення влади нинішнього Президента.

«Янукович повинен розуміти, що поява на чолі уряду молодого й енергійного — загроза його інтересам», — пояснює «УМ» політолог Вадим Карасьов. Проте аналітики єдині в думці: якщо трапиться форс–мажор, Прем’єром пожертвують. «Форс–мажор — це економіка, — каже Фесенко. — Якщо трапиться друга хвиля кризи, тоді треба буде принести серйозну жертву. Постать Азарова для цього підійде найкраще».

«Це боротьба в банці скорпіонів, — сказав «УМ» політолог i нардеп вiд «НУНС» Олесь Доній. — Обидві ці кандидатури є проросійськими й відстоюють інтереси РФ». Доній вважає, що «благословення» нового очільника Кабміну главою Росії — це закономірність: «Мені навіть дивно, що Медведєв ще радиться з Януковичем про свої інтереси в Україні».