Урядові ігри без правил

08.09.2010

Нинішній уряд продовжує нарощувати прямий державний борг: у липні він зріс на понад 7%. У цифрах це 1 млрд. доларів. Таким чином, Україна тепер винна кредиторам 19 млрд. доларів. При цьому загальний розмір державної заборгованості в липні зріс на 5% — до 33 млрд. доларів. На думку партії «Наша Україна», такі факти свідчать насамперед про те, що уряд Азарова не має уявлення щодо механізмів і джерел покриття дедалі зростаючих боргів України. А головне — не спроможний ефективно використовувати наявні кошти Державного бюджету. Говорячи про небувалі злети економіки, «проффесіонали» не мають коштів віддати запозичене у громадян та в інших держав.

Замість того щоб повернути підприємцям податок на додану вартість, Міністерство фінансів випустило вже четвертий транш облігацій на суму 14 млрд.гривень. На жаль, ці папірці навряд чи можна обміняти на справжні гроші. Уряд продовжує готувати українцям сюрпризи, натомість повинен вирішувати нагальні проблеми, проводити політику реформ, пожвавлювати економіку, посилювати соціальний захист громадян.

У партії «Наша Україна» зауважують, що з приходом команди Віктора Януковича до керівництва дер­жавою почали зростати борги щодо пенсій і заробітної плати. Блюзнірством вважають партійці плановані зміни до Цивільного кодексу України, які передбачають, що у випадку несвоєчасної сплати за житлово–комунальні послуги та несплати пені у громадян вилучатимуть житло.

З обуренням оцінює громадськість і законопроект, який пропонує з 1 січня 2011 року скасувати тимчасову заборону на стягнення з громадян пені за несвоєчасну сплату житлово–комунальних послуг. Отже, уряд і коаліція відкрили можливість для того, щоб викидати на вулицю малозабезпечених громадян, які через регулярні невиплати зарплат мають борги з квартплати. Збільшуючи заборгованість перед українцями, урядовці намагаються перекласти відповідальність за це на громадян.

Натомість така відповідальність має бути взаємною. Але команда Миколи Азарова демонструє протилежне. У «Нашій Україні» ствер­джують: і політичну, і кримінальну відповідальність за зростання боргів за житлово–комунальні послуги і за соціальними виплатами із зарплат і пенсій має понести чинна влада. На майбутніх виборах українці продемонструють свою оцінку дій Партії регіонів, і це буде перший крок до усунення її від влади.