Безвихідний мезАЛЬЯНС

07.09.2010
Безвихідний мезАЛЬЯНС

Комуністичний екс–президент Молдови Володимир Воронін сподівається повернутися у своє крісло. (Фото Рейтер.)

Молдова й надалі обиратиме президента через посередництво парламенту: референдум щодо повернення до всенародних президентських виборів ось–ось буде оголошено таким, що не відбувся. Як заявив голова Центральної виборчої комісії республіки Євген Штірбу, в ньому взяли участь менше 30 відсотків виборців при мінімальному порозі явки 33,33 відсотка. Офіційні підсумки референдуму буде підбито після вивчення протоколів з усіх дільниць, на яке відведено три доби.

За словами секретаря ЦВК Юрія Чокана, таким, що відбулося, голосування можна вважати лише в кількох районах Молдови, де на дільниці прийшло від 34 до 43 відсотків виборців. Кишинів до таких не належить — у столиці в референдумі взяло участь трохи більше 30 відсотків громадян, наділених правом голосу.

Отже, політичну ситуацію в Молдові, яка залишається напруженою вже більше року, стабілізувати знову не вдалося. Нагадаємо, навесні 2009–го після парламентських виборів ліберально–демократична опозиція звинуватила комуністів, які тоді перебували при владі, у фальсифікаціях. Акції протесту вилилися в погроми парламенту і резиденції президента. Завершилося все повторними виборами, які, однак, не допомогли розв’язати проблему: парламент і досі не може обрати главу держави. Якщо раніше обрання президента бойкотувала ліберальна опозиція, то після дострокових виборів у липні 2009 року на її місці опинилися вже комуністи. Хоч так, хоч інак, необхідний для призначення глави держави 61 голос (три п’ятих від складу парламенту) набрати не вдається.

Щоб вийти з кризи, правляча коаліція «Альянс за європейську інтеграцію», яка має в парламенті незначну перевагу над комуністами (53 депутати проти 44), ініціювала референдум про повернення до всенародних виборів президента. Аби збільшити шанси на позитивний результат, поріг явки було знижено до однієї третини виборців. Якби референдум відбувся, президентські вибори планувалося призначити на 14 листопада.

Нині обов’язки президента виконує голова законодавчого органу Молдови, лідер Ліберальної партії Мiхай Гімпу. Він уже пообіцяв, що після того, як ЦВК офіційно оголосить про провал референдуму, розпустить парламент — інакшого виходу, мовляв, немає. Тим часом наразі опозиційна Партія комуністів потирає руки. «Правлячий «Альянс за європейську інтеграцію» отримав той результат, на який заслуговує. Їхні дії з узурпації влади і небажання розпустити парламент призвели до повного банкрутства цих горе–політиків», — наголосив екс–президент країни, лідер комуністів Володимир Воронін, назвавши невдалий референдум, який комуністи закликали бойкотувати, «вотумом недовіри нинішньому режиму». Воронін звинуватив владу в «підтасовуванні результатів і шантажі народу з метою зберегти владу» й похвалив виборців, які «виявилися мудрішими». Тепер Компартія сподівається знову здобути перемогу на позачергових парламентських виборах.

У правлячому «Альянсі», у свою чергу, звинувачують у «шантажі й тиску на виборців» уже комуністів. Саме діяльністю опозиції, яка «брудними методами» відвертала людей від участі в референдумі, пояснив його провал Міхай Гімпу.

Тим часом оглядачі ставляться до перспективи дострокових виборів скептично, прогнозуючи, що й цього разу ситуація не зазнає значних змін. Мовляв, результати плебісциту яскраво доводять, що народ розчарувався як у владі, так і в опозиції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>