Нам і в організації ОК

07.09.2010
Нам і в організації ОК

Лідер ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко проголосував за консолідацію націонал–демократів, але тих, що не скомпрометовані в попередній владі. (Фото Олександра КОСАРЄВА.)

Громадська ініціатива «Оновлення країни» вирішила не перетворюватися на партійний проект. Це було задекларовано на форумі «ОК», який відбувся минулої суботи в Києві і підбив підсумок першого етапу розвитку структури. «Ми свідомо не йдемо шляхом створення власного партійного проекту. Ми не поглиблюватимемо розкол у патріотичному русі. Ми відкриті до діалогу з усіма патріотичними силами заради єдності та української перемоги», — йдеться в резолюції, затвердженій учасниками зібрання в бізнес–центрі «Парус».

 

«Не 190–та партія, а консолідований рух»

Лідер «ОК» Валентин Наливайченко у своєму виступі наголосив, що Україні потрібна не 190–та партія, а консолідований патріотичний рух. Він закликав праві й демократичні сили до об’єднання.

«Українські патріотичні сили роздрібнені й дезорієнтовані. Така ситуація дозволяє владі без особливих зусиль руйнувати українську незалежність та демократію. Ми звертаємося до лідерів та активістів українських патріотичних і демократичних сил розпочати процес консолідації та об’єднання задля захисту України, свободи та інтересів громадян», — ідеться в резолюції форуму.

Але заклик, судячи з усього, стосуватиметься не всіх опозиційних сил. На питання, чи активісти «ОК» приєднаються до протестів, які на 7 вересня запланувала Юлія Тимошенко, Наливайченко відповів негативно. «Ми в цих проектах участі не беремо. Люди вже були у владі. Я як ніхто знаю, чим займався попередній уряд і чим займається теперішній», — заявив колишній голова СБУ.

«Оновлення країни» вважає, що першою справою для націонал–демократів має стати координація дій на місцевих виборах 31 жовтня. «Патріоти повинні уникнути взаємопоборювання та міжусобної боротьби», — ще раз наголошує «ОК».

Окрім того, рух Наливайченка сподівається, що партії правого спрямування погодяться поділитися з «ОК» платформою для того, аби «оновленці» мали можливість висунути на виборах своїх кандидатів. Хоча прямо про це й не говорять. «Ми ведемо переговори не про себе, а про те, щоб на виборах знайшлося місце для тих, кого ми знаємо, кого знають громади, і цих людей спільно з іншими демократичними структурами підтримати на виборах», — сказав у коментарі «УМ» Валентин Наливайченко. Він додав, що «Оновлення країни» більше зацікавлене в діалозі з громадськими організаціями. На зауваження, що саме партії, а не громадські організації матимуть право висувати кандидатів на місцевих виборах, Наливайченко відповів: «Тому й не просто. Будемо їх переконувати».

Активісти «Оновлення країни» піддали критиці новий закон про місцеві вибори. Депутат Івано–Франківської міськради Володимир Олійник зазначив, що до складу їхньої ради входить 60 обранців, але працює менша частина. «50 депутатів займаються бізнесом або своєю постійною роботою, і лише десять — це ті, хто мусить виконувати депутатські функції для міста. Я вважаю, що «мажоритарка» більше зближує депутата й виборця», — каже пан Олійник. За його словами, під час опитування місцевих мешканців виявилася вражаюча статистика: дві третини респондентів не пам’ятають, за кого голосували на місцевих виборах.

Результат опитів на місцях — програма

На форумі «ОК» також було затверджено програму оновлення країни. Валентин Наливайченко повідомив, що програма писалася після ретельного вивчення громадської думки на місцях. «Програма складена знизу догори. Вона дає чіткий сигнал, що треба зробити, в якій галузі, в якому районі Україні, з ким», — відзначив своє дітище Наливайченко.

Активісти «Оновлення країни» проводили опитування практично у всіх регіонах. У людей цікавилися, які проблеми їх хвилюють, які проблеми треба вирішувати.

Програма складається з двох частин: «Напрямки оновлення країни» (цей розділ містить ідеї та пропозиції загальнодержавного значення: народовладдя, європейська інтеграція, модернізація економіки, український погляд на історію, боротьба з корупцією тощо), а також «Проекти оновлення країни». Друга частина наповнена дуже «точковими» акцентами на кшталт вирішення проблем водоканалу у місті Городок на Львівщині чи захисту підприємців центрального ринку в Полтаві.

Валентин Наливайченко відзначає, що кандидати від «ОК» на мажоритарних виборах балотуватимуться саме з цією програмою. Залишилось провести переговори.

 

МІСЦЕ ЗУСТРІЧІ

Форум «Оновлення країни» відбувся у бізнес–центрі «Парус» — хмарочосі у центрі столиці. Валентин Наливайченко розповів, що на оренду залу було витрачено небагато — 4 тисячі гривень, на оренду обладнання — 2 тисячі. Координатор «ОК» зізнався, що мав намір провести форум за ще скромніші кошти, але на заваді став адміністративний ресурс.

«Ми хотіли провести свій форум у державній установі, але нам не вдалося. Є вказівка: якщо ти не представник влади, в оренду навіть із угодою не дають. Хоча самі зали стоять порожніми», — зауважив Наливайченко.