НОВИНИ ПЛЮС

03.09.2010

Кишинів не схилить голову перед Москвою

Кишинів не збирається «схиляти голову» перед Москвою, оскільки для Молдови свобода дорожча за експорт вина і фруктів у Росію. Про це в інтерв’ю румунському телебаченню заявив в.о. президента Молдови, голова парламенту Міхай Гімпу. На його думку, проблеми, які виникли у молдавських експортерів вина і фруктів у Росії, пов’язані з тим, що Москва хоче, аби «Молдова говорила і робила тільки те, що подобається Росії». «Але ми не відступимо, бо свобода нам дорожча. Ми не будемо жити з похиленою головою лише заради того, щоб наші вина і виноград продавалися на російському ринку», — наголосив Гімпу, запевнивши, що Молдова знайде інші ринки збуту своєї продукції. При цьому в.о. президента зазначив, що правлячий Альянс за європейську інтеграцію не виступає проти хороших відносин із Росією і прагне забезпечити з нею добрі стосунки, але «все залежить від російського керівництва».

Лукашенко підозрює Росію

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає «цікавою версією» причетність Росії до нападу на власне посольство в Мінську. За його словами, Москві, можливо, був вигідний цей інцидент, який дозволив би підірвати репутацію білоруського президента. Тих, хто 30 серпня кинув на територію російського посольства пляшки із запальною сумішшю, Лукашенко назвав «покидьками і негідниками», заявивши, що слідство буде відпрацьовувати версію про «російський слід».

А тим часом відповідальність за напад на посольство РФ у Мінську взяла на себе група російських анархістів «Друзі свободи». У відеозверненні, розміщеному в інтернеті, вони заявили, що «цією акцією висловлювали протест проти арештів і репресій активістів, які стали на захист Хімкінського лісу».

США нагадують Кремлю про права людини

Після розгону мітингів опозиції в Росії 31 серпня Держ­департамент США нагадав Москві про необхідність дотримання основних прав громадян. «США знову підкреслюють важливість сприйняття та захисту спільних цінностей, у тому числі свободи самовираження і свободи зборів, які втілені в російській конституції, а також у міжнародних угодах, підписаних Росією», — заявив офіційний представник Держдепу Філіп Коулі.

Теракти в Пакистані

Щонайменше 25 людей загинуло, близько 180 поранено внаслідок серії терактів у пакистанському місті Лахор. Як повідомляє «Рейтер», вибухи здійснили три терористи–смертники біля колони мусульман–шиїтів, які 1 вересня брали участь у поминальній церемонії на честь першого шиїтського імама Алі ібн Абу Таліба. Теракти спровокували масові заворушення серед віруючих, які намагалися підпалити поліцейський відділок, обурюючись тим, що правоохоронці не можуть захистити їх від терористів. Щоб припинити заворушення, поліція застосувала сльозогінний газ.

Пентагон визнав: приводу для війни в Іраку не було

Міністерство оборони США визнало, що режим Саддама Хусейна не мав у своєму розпорядженні зброї масового знищення, і привід для вторгнення до Іраку був надуманим. Відповідну заяву під час візиту до Іраку зробив міністр оборони США Роберт Гейтс.

Бразилія: всю владу міста арештували за хабарництво

Бразильське місто Дорадус залишилося без міської влади: всіх 27 її представників на чолі з мером заарештували за звинуваченням у хабарництві і шахрайстві. Поліція знайшла в будинку міського голови Арі Артузі 100 тисяч бразильських реалів (близько 57 тисяч доларів) і вважає, що він керував великою корупційною мережею. Разом із підлеглими Артузі встановив комісію у 10 відсотків від вартості всіх контрактів, які міський уряд укладав із приватними підрядниками. У затриманні хабарників брали участь понад 200 поліцейських. Після арешту муніципального уряду управління містом, населення якого перевищує 200 тисяч осіб, було передано одному з міських суддів.

Випав з 39–го поверху і вижив

22–річний мешканець Нью–Йорка Томас Мейджил вижив, викинувшись із 39–го поверху. Хлопець намагався скоїти самогубство, викинувшись із житлового хмарочоса на Манхеттені, однак упав на заднє сидіння припаркованого внизу автомобіля Dodge Charger. Мейджил зламав обидві ноги і перебуває в критичному стані, але живий, хоча швидкість падіння становила майже 140 км/год. Як повідомляють американські ЗМІ, перед стрибком студент–музикант написав у соціальній мережі «Фейсбук», що ненавидить своє життя.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>