«Дубиною по башці»

02.09.2010
«Дубиною по башці»

Учасники розігнаного мітингу в Москві порівнювали Путіна зі шкодливим котом. (Фото Рейтер.)

«Наші опоненти виступають за правову державу. Що таке правова держава? Це дотримання чинного законодавства. Що каже чинне законодавство про марш? Треба отримати дозвіл місцевих органів влади. Отримали? Ідіть і демонструйте. Якщо ні — не маєте права. Вийшли, не маючи права, — отримайте по башці кийком. Ну ось і все!»

Після цих слів нинішнього прем’єр–міністра й колишнього (а також, імовірно, майбутнього) президента Росії Володимира Путіна учасники опозиційної акції 31 серпня вже напевне знали, що цього разу вони «отримуватимуть дубиною по башці» довго, наполегливо й сильно. Власне, без кийків, які московські правоохоронці хвацько припасовували до голів «незгодних», протестні акції на захист 31 статті Конституції в Білокам’яній не обходилися ще жодного разу. Але цього разу фактичне «добро» дав Сам — сентенцію про «дубину й башку» в інтерв’ю кореспонденту газети «Коммєрсант» Андрію Колесникову, який проїхався з Путіним у «Ладі Калині» під час водійського турне ВВП iз Хабаровська до Чити, прем’єр повторив навіть кілька разів. Інтерв’ю вийшло напередодні чергової акції «Стратегії–31», тож у потенційній старанності правоохоронців сумніватися не випадало. І байдуже, що 31–ша стаття Основного закону Росії, яка якраз гарантує свободу зібрань, теж є «чинним законодавством», причому найвищої дії.

На додачу до всього, Тріумфальну площу, на якій традиційно мітингують столичні опозиціонери, напередодні закрили на реконструкцію — там нібито мають зводити підземний паркінг. До перешкод учасникам протестних акцій не звикати — зазвичай саме 31 числа, «за збігом обставин», цей майдан відводять для усіляких розважальних заходів на кшталт автоперегонів, молодіжних забав, концертів тощо. До слова, цього разу, як стверджують російські опозиціонери, на реконструкцію площі навіть відповідної документації не було. Але це також практика звична — коли 2000 року київська влада намагалася «мирно» розігнати акцію «Україна без Кучми», то майдан Незалежності, на якому «антикучмівці» розбили наметове містечко, також оперативно закрили на реконструкцію, не маючи навіть приблизного плану цієї перебудови. «УБК» зрештою зазнала поразки, а спроби столичної влади нафантазувати майдан у новому варiанті кияни спостерігають і донині у вигляді «парників», псевдо–Лядських воріт, «дніпрогесу» за «Галею на палі» тощо.

Та повернімося до їхніх баранів: коли російські «незгодні», всупереч загорожам і парканам, прийшли на Тріумфальну площу, їх уже чекала міліція. Очікування справдилися: затримували жорстоко, били сильно. Очевидці розповідають і про вибиті зуби, і про зламані носи та кров. За даними правоохоронних органів, було затримано близько 70 учасників акції, хоча в опозиції наводять майже удвічі більші цифри.

Серед затриманих уже звично опинилися голова виконкому «Іншої Росії» Едуард Лімонов, лідер руху «Лівий фронт» Сергій Удальцов, співголова та активісти руху «Солідарність» Борис Нємцов, Роман Доброхотов, Ілля Яшин. Згодом їх відпустили, але 9 вересня всі мають з’явитися до суду за звинуваченням у проведенні несанкціонованого мітингу.

Не допомогла опозиції і присутність депутатів Європарламенту, які заздалегідь заанонсували своє бажання «переконатися в наявності у Росії демократичних цінностей». Європейцям іще пощастило, що не затримали і їх. Адже, як зазначає газета «Коммєрсант», незадовго до акції заступник начальника ГУВС Москви В’ячеслав Козлов зауважив, що бажання європарламентаріїв прийти на мітинг є «провокацією і черговим приводом вилити бруд на московську міліцію». «Хай вони приїздять, до них буде таке саме ставлення, як і до учасників несанкціонованого мітингу», — пообіцяв Козлов.

«Це неймовірно. Ми вражені тим, як міліціонери порушують Конституцію, — заявила журналістам голова підкомітету Європарламенту з прав людини Хайді Хаутала. — Ми вражені, з якою жорстокістю вони діють». 31 травня пані Хаутала вже відвідувала аналогічний мітинг у Санкт–Петербурзі, але тоді учасникам акції пощастило — не заарештували нікого. Цього разу із санкт–петербурзькими протестантами правоохоронці церемонилися менше (пам’ятаємо про слова Путіна) і «загребли» близько 90 учасників.

 

ЦИТАТА

Володимир Путін,
прем’єр–міністр Росії:

— Повірте мені: я цього (про особливості мітингування на Тріумфальній площі) не знаю! Я цим не займаюся! Я кажу відверто і даю вам чесне партійне слово! Я і Шевчука не знав, і не знав, що вони збиралися на Тріумфальній площі... е–е... регулярно. Так, до мене інколи доходило: от вони виступали на Тріумфальній площі, от їх розігнали. Питаю: а чого їх розігнали? А тому, що їм дозволили в одному місці, а вони пішли в інше. Я кажу: а навіщо вони пішли в інше? І досі не розумiю. Дозволили б їм. Вони хочуть щось сказати. Правильно? Ні, ну правда?! Критикувати владу. От у Лондоні визначили місце. Де не можна, б’ють кийком по башці. Не можна? Прийшов? Отримай, тебе отоварили. І ніхто не обурюється! Якщо метою є щось сказати, треба зробити по–іншому. Запросити пару–трійку камер, західних, східних, російських, усіх зібрали, дістали, значить, стяг, із костями й черепом там, не знаю, сказали, що ми всіх вас, владу, бачили он там, і назвали місце, і поки ми не отримаємо того, що хочемо, будемо вас критикувати. І от чим добрий сучасний світ? Можна сказати за рогом громадського туалету, а почує весь світ, тому що там будуть камери всі! Сказали, і «чинно, стуча копытами, удалились в сторону моря»!

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Опальний олігарх Борис Березовський, колишній співвласник компанії «Євросєть» Євген Чичваркін, відомий радянський дисидент Володимир Буковський і ще близько ста осіб вийшли на акцію підтримки «Стратегії–31» до будівлі посольства Росії в Лондоні. Березовський у футболці «Стратегії–31» тримав плакат «Я тебя породил, я тебя и уйму», який оглядачі розцінили як звернення до Володимира Путіна, що довгий час вважався «креатурою» Березовського, коли той був при владі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>