Журналісти як національна небезпека

28.08.2010

Служба безпеки знову стала неприємним «ньюзмейкером». Кореспондент німецької газети Frakfurter Allgemeine Zeitung Конрад Шуллер повідомив, що підлеглі Валерія Хорошковського неодноразово зустрічались iз людьми, з якими він контактував в Українi під час підготовки журналістських матеріалів.

«Я не стикався зі спецслужбами України аж до квітня цього року, коли мої контакти (йдеться про інформаторів кореспондента. — Авт.) стала перевіряти СБУ. Нам, журналістам, доводиться говорити з багатьма людьми. Це були мої особисті контакти тут, в Україні: ті, кого я інтерв’ював, із ким спілкувався і так далі», — розповів Шуллер.

За словами німецького журналіста, йдеться про двох осіб, з якими він заприятелював під час президентської виборчої кампанії. Шуллер відмовився повідомити імена цих осіб iз міркувань безпеки. СБУ вийшла на одного з інформаторів після того, як той «засвітився» на шпальтах німецької газети. Останній у розмові з СБУ згадав ім’я іншої особи — а працівники спецслужби натрапили на іншого респондента. «Вони прийшли до нього в офіс, а після розмови попросили підписати щось. Наскільки я пам’ятаю, це був лист, який підтверджує, що він був опитаний офіцером СБУ. Він його підписав», — розповів пан Конрад.

Працівники СБУ під час розмов нібито цікавилися діяльністю Шуллера і повідомили співрозмовникам причину інтересу до німецького журналіста: він не був офіційно акредитований в Україні. Сам Шуллер каже, що акредитація — не обов’язок, а право журналіста. Він стверджує, що в Україні сформувалася ціла мережа, «яка дуже схожа на КДБ» і яка відслідковує цілий пласт людей.

Журналіст вважає, що міг потрапити в поле зору СБУ через те, що писав критичні статті про нинішню владу. «Я не думаю, що їм сподобалось те, що я писав, наприклад, про молодість Президента Януковича після того, як відвідав його рідне місто Єнакієве», — зауважив журналіст.

У самій Службі безпеки заявили, що Конрад Шуллер не становить інтересу для СБУ. «Служба безпеки не здійснювала ніяких заходів щодо кореспондента Шуллера під час його перебування на території України», — заявили агенції «Інтерфакс — Україна» в прес–центрі СБУ.

Нагадаємо, це вже не перший випадок, коли діяльність іноземного журналіста потрапляє в поле зору СБУ. Раніше кореспондент газети «Коммєрсант — Україна» Артем Скоропадський заявляв про те, що він мав неофіційну зустріч із працівником Служби безпеки. Той нібито порадив громадянину Росії менше зустрічатися з представниками праворадикальних організацій, рідше висвітлювати їхню діяльність і не так часто писати про опозицію.

 

ДО РЕЧІ

Посол Німеччини Ганс–Юрген Гаймзьот вважає, що Україна мусить дотримуватися принципів свободи слова. «У цій сфері важливо, щоб український Президент без усіляких «але» підтверджував свою позицію про відданість свободі слова та преси, як він не раз це робив, і щоб це знаходило підтримку у суспільстві й у відповідальних осіб», — наголосив Гаймзьот. Він додав, що теми, «які стосуються прав людини, ролі органів безпеки і контролю над ними вiдiграють дуже важливу роль і постійно привертають нашу увагу».