Напівдорозі втратили половину

28.08.2010

До єврокубкової осені дотягнули чотири наші команди — у баталіях Ліги Європи позавчора Україна втратила двох своїх представників. Від «Таврії» нічого іншого не чекали, а от «Дніпро» з його великими амбіціями на внутрішній арені мав би грати гідніше, однак поступився польському середняку. Валідольним, але зрештою радiсним вийшов успіх «Металіста» й «Карпат».

 

Під тиском перших матчів

Здавалося, після перемоги тиждень тому на Кіпрі харків’яни мали б почуватися доволі комфортно, приймаючи «Омонію» на традиційно заповненому стадіоні «Металіст». Дбаючи про утримання переваги, господарі все ж володіли ініціативою, але діяли обережно. Все перевернулося догори дриґом, коли в середині другого тайму гості двічі вразили ворота української команди.

«Це був справжній трилер. Я радий, що хлопці проявили характер і зуміли переломити перебiг двобою, програючи у два м’ячі», — втомлений і знервований Мирон Маркевич із підопічними знову подарували Слобожанщині єврокубкову осінь. Героєм став Марко Девич, котрий забив сам і після дриблінгу віддав чудовий пас бразильцеві Клейтону Шав’єру.

Попри фіаско, в Леверкузені «Таврія» мала намір у Сімферополі дати «Байєру» справжній бій. «Чому ми не можемо забити три м’ячі, якщо німці це зробили?» — запитував журналістів напередоднi гри наївний наставник кримчан Сергій Пучков.

Відповідь володарю Кубка України дали самі «фармацевти» — надто велика різниця в класі між суперниками. Хоча господарі виграли перший тайм, а під його завісу нігерієць Ідахор мав шанс подвоїти перевагу, однак по перерві команда Юппа Хайнкеса без гаму й пилу розставила все на свої місця. Утім Пучков таки поскаржився, що 11–метровий у ворота «Таврії» призначили несправедливо.

Галицький характер

Йшла 92–га хвилина поєдинку між львівськими «Карпатами» та стамбульським «Галатасараєм». Щойно турки шокували увесь Львів, скориставшись помилкою захисника господарів Неманьї Тубича, що впав при перехопленні навісної передачі, та забили гол у ворота Андрія Тлумака. Гол не логічний, адже грізні турки на практиці виявилися таки прохідним суперником, який на стадіоні «Україна» за увесь матч так і не створив серйозних проблем обороні «зелено–білих».

Пропускали львів’яни у меншості: у середині другого тайму німецький арбітр Торстен Кінхефер вилучив iз поля нападника «Карпат» Сергія Кузнєцова — вiн зачепив ногою голову турецького захисника Алі Турана, якому довелося надавати допомогу. Отож форвард господарів побачив перед собою червону картку, хоча в тому моменті фолив ненавмисно.

А потім був той момент із голом півзахисника Айдина Їлмаза, що вийшов на поле в другому таймі. Здавалося, що на цьому євро­мрії «Карпат» закінчуються, та господарі одразу розігрують м’яч і кидаються в атаку. Їхній перший наскок відбивають турки, а наступний навіс у бік штрафного майданчика «Галатасарая» знаходить Ігоря Худоб’яка: у боротьбі із захисником він таки робить прострільну передачу в бік воріт, якраз на ногу Артема Федецького. У схожому стилі того дня другий гол у ворота кіпрської «Омонії» забив харків’янин Шав’єр, а тут чудовий блискавичний випад приніс удачу «Карпатам». Стадіон у Львові, а з ним і вся Україна, просто вибухнув трiумфом, бо навряд чи вже хтось чекав такого розвитку подій у цій грі.

І майже одразу після цього пролунав фінальний свисток арбітра... Від України у груповому раунді нинішньої Ліги Європи виступатимуть три команди.

«Карпати» зіграють тут уперше. На жаль, стартовий матч вони проведуть без двох своїх лідерів: окрім Кузнєцова, другу жовту картку й вилучення заробив Федецький, що занадто довго святкував свій гол. Але навряд чи цей момент учора засмутив захисника–голеадора.

Невезіння «Дніпра»

Дніпропетровське «Дніп­ро» мало в Познанi завдання, схоже на місію «Га­латасарая» у Львові: обов’язково забити більше, ніж господарі. Місія цілком реальна, адже «Лех» у першому матчі виглядав дещо гірше за українську команду, компенсуючи різницю в класі непоступливою боротьбою на полі. Тим паче що в цій грі тренер «дніпрян» Володимир Безсонов нарешті міг розраховувати на Євгена Коноплянку та Руслана Ротаня, які мали додати потужності середній лінії українців.

На користь господарів грало мокре поле стадіону в Познані: за дощової погоди руйнувати гравцям «Леха» було простіше, ніж створювати футболістам «Дніпра». Гра знову була переповнена боротьбою між гравцями, особливо запам’яталося протистояння могутнього колумбійського оборонця господарів Мануеля Арболеди, що відзначився голом у Дніпропетровську, та Євгена Селезньова: моментами воно ледве не переходило в рукопашний бій.

А ще бездоганно у воротах діяв боснійський голкіпер поляків Ясмін Бурич: як і в Дніпропетровську, його ворота залишилися «сухими». На останніх хвилинах у штрафний майданчик «Леха» пішов навіть воротар «Дніпра» Антон Каниболоцький, але на табло так і свiтилися нулі.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 4–й кваліфікаційний раунд (повторні матчі)

«Карпати» (Україна) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:1 (Федецький, 90+2 — Їлмаз, 90; перший матч — 2:2).

«Карпати»: Тлумак, Авелар, Голодюк (Гурулі, 42), Зеньов (Батиста, 89), Кожанов (Кополовець, 78), Кузнєцов, Мілошевич, Ткачук, Тубич, Федецький, Худоб’як.

Вилучення: Кузнєцов, 71; Федецький, 90+3.

Суддя — Кінхефер (Німеччина).

* * *

«Лех» (Польща) — «Дніпро» (Україна) — 0:0 (перший матч — 1:0)

«Дніпро»: Каниболоцький, Кравченко, Мандзюк, Коноплянка, Селезньов (Гладкий, 61), Чеберячко, Русол, Денисов, Холек, Калиниченко (Гоменюк, 55).

Суддя — Нейхейс (Голландія).

* * *

«Таврія» (Україна) — «Байєр» (Німеччина) — 1:3 (Ідахор, 5 (пен.) —Відал, 50 (пен.); Голайдо, 75 (у свої ворота); Кастро, 90+3; перший матч — 0:3)

«Таврія»: Постранський, Маркович, Галюза, Муховиков (Леандро, 34), Корнєв, Любенович, Монахов, Луценко (Платон, 57), Голайдо, Ковпак, Ідахор (Фещук, 81)

Суддя — Тудор (Румунія)

* * *

«Металіст» (Україна) — «Омонія» (Кіпр) — 2:2 (Девич, 66; Клейтон, 71 — Леандро, 60; Ренхіфо, 64; перший матч — 1:0)

«Металіст»: Старцев, Романчук, Вільягра, Березовчук (Бордіян, 87), Шелаєв (Олійник, 67), Шав’єр (Пшеничних, 89), Валяєв, Едмар, Фініньйо, Обрадович, Девич

Суддя — Юг (Словенія)

 

А ІНШІ ЯК?

«Локомотив» (Росія) — «Лозанна» (Швейцарія) — 1:1 (пен. — 3:4; Алієв — гол, 90 хв.; 1:1), «ПСВ» (Голландія) — «Сибір» (Росія) — 5:0 (0:1), «Анортосіс» (Кіпр) — ЦСКА (Росія) — 1:2 (0:4), «Марітиму» (Португалія) — БАТЕ (Білорусь) — 1:2 (0:3), «Динамо» (Мн, Білорусь) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:3 (1:2), «Дніпро» (Мг, Білорусь) — «Вільяреал» (Іспанія) — 1:2 (0:5), «Актобе» (Казахстан) — «АЗ» (Голландія) — 2:1 (0:2), «Карабах» (Азербайджан) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 0:1 (0:4), «Астон Вілла» (Англія) — «Рапід» (Австрія) — 2:3 (1:1), «Трабзонспор» (Туреччина) — «Ліверпуль» (Англія) —1:2 (0:1), «Ювентус» (Італія) — «Штурм» (Австрія) — 1:0 (2:1), «Брондбю» (Данія) — «Спортинг» (Португалія) — 0:3 (2:0), «Манчестер Сіті» — «Тімішоара» (Румунія) — 2:0 (1:0).