Без параду, зате з шароварами

26.08.2010
Без параду, зате з шароварами

Цьогорічний День Незалежності відсвяткували скромно. (Фото Наталії Шевченко.)

Майдан не для всіх

Україна у вівторок відзначила свій 19–й День Незалежності. У Києві офіційні святкування за участю перших осіб держави розпочалися з молебню. На відміну від попередніх років, він проходив не в Софії Київській iз представниками всіх конфесій, а в Києво–Печерській лаврі. Відправив службу, як і слід було очікувати, глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир. Хрестилися та били поклони перед камерами Президент та Прем’єр–міністр України, численні народні депутати й міністри.

А о 10–й ранку, після формального покладання квітів до пам’ятників Шевченку та Грушевському, політична еліта з’їхалася на Майдан Незалежностi — там розмістили віп–ложу й розстелили килими.

Сцену навпроти монумента Незалежності оточили два кордони міліції. Повз перший можна було пройти тільки після обшуку, а щоб потрапити власне на майдан, потрібно було мати запрошення. Видавали їх лише держслужбовцям та ще деяким «обраним», подейкують, що їх розповсюджували в осередках Партії регіонів. Втім кореспонденту «УМ» удалося прослизнути крізь міліцейські кордони.

Розпочалося святкування зі звернення Президента Віктора Януковича, котре тривало близько 30 хвилин. Наприкiнцi його виступу на майдані зчинилася бійка. Декілька представників Комітету учасників Помаранчевої революції пронесли на майдан банер iз написом «Майдан для всіх!». Охоронці вирішили, що такі гасла заважають святкувати День Незалежності, та спробували прибрати непрошених гостей. Усі гуртом вони вчепилися в банер та потягли групу «бупрівців» до консерваторії. Випхавши протестувальників за огорожу, охоронці їх відпустили.

Шароварщина «зі смаком»

Ще напередодні свята Ганна Герман відзначала, що свято Незалежності буде «скромним, стриманим, але зі смаком». З першими двома пунктами все склалося, а от iз третiм — не дуже. Після офіційної частини розпочався концерт у кращих традиціях «совкового» офіціозу: хлопці в шароварах, дівчата у віночках, у перервах між танцями співали відомі пісні про Україну, читали вірші зі шкільної програми. Закінчився концерт виступом Таїсії Повалій.

Утім, попри те, що візит на майдан в той день був привілеєм, скористатися ним хотіли не всі. Натовпи збиралися біля пропускних пунктів, а тим часом люди, що прийшли подивитися на Президента з власної волі, швидко полишали майдан. Багатьох приводили сюди й організовано. Після закінчення програми вони шикувалися в колони по двоє. Серед людей, що тримали прапори, заклопотано бігали їх опікуни–організатори. Згодом вони також ішли відмічатися.

Після цього святкова публіка розійшлася хто куди. Багатьох привабив фестиваль аеродизайну «Повітряний карнавал», що відбувався в Маріїнському парку. П’ятдесят витворів із повітряних кульок у вигляді мавп, пальм, сердець, восьминогів представили вперше в Україні майстри аеродизайну. Кожен охочий міг написати на кульці свої побажання державі, а потім випустити їх у небо.

Тим часом на Хрещатику вiдбувалися спортивні змагання зі стрітболу та роликів, а також показові виступи велосипедистів–тріалістів. Кияни та гості столиці iз задоволенням скористалися можливістю намалювати в себе на щоках та руках по смужці жовтої та блакитної фарби, що можна було зробити цілком безкоштовно.

Суцільний пацифізм

цього року вирішили обійтися без параду військової техніки (ще напередодні 9 травня було зрозумілим, яке свято найважливіше для нової влади). Тож військові у день Незалежності замість крокувати Хрещатиком здебільшого музикували. Одразу в кількох місцях можна було почути музику військових оркестрів. У Маріїнському парку виступав оркестр Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут». У парку «Нивки» виступили військові музиканти оркестру окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України. А в Ботанічному саду можна було почути оркестр Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Попри попередні заяви влади про скасування салюту, день Незалежності все ж відзначили феєрверками. У столиці салютували 20 залпами (хоча Україна відзначала 19–ту річницю незалежності) із 5–ти позицій: на Володимирській гірці, з майданчика біля музею Великої Вітчизняної війни, у парку Перемоги, з проспекту Маяковського та зі стадіону Національного університету оборони України.

 

ОПИТУВАННЯ

Три чверті українців пишаються своїм громадянством. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом Горшеніна напередодні Дня Незалежності. 75,3% заявили, що гордяться своїм паспортом. Як розповів директор інституту Володимир Фесенко, у 2009 році громадянством України пишалося 77,1% українців, у 2008 — 68,5%, а в 2007–му — лише 52,2%. Водночас, 19,2% не мають сентименту до українського паспорта. Більше половини українців позитивно ставляться до набуття незалежності в 1991 році (58,4%), а 16,4% — негативно. Опитування було телефонним і проводилося з 14 по 16 серпня. За випадковою вибіркою опитано 1000 респондентів у всіх обласних центрах, Києві та Севастополі. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Якби референдум щодо проголошення Незалежності відбувався у ці дні, то самостійність України підтримали б 59,1% громадян. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова. Більшість громадян України (57,2%) вважають День Незалежності святом. Водночас, частки тих, хто вважає Україну дійсно незалежною державою, і тих, хто відповідає негативно, є приблизно рівними (43,2% і 44,7% відповідно). Опитування було проведене 10—15 серпня. Опитано 2009 осіб у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Стяг для українців

На Михайлівській площі відбулася акція «Прапор української єдності»

Із приходом нової влади традиція відзначати у переддень річниці Незалежності День прапора в Україні раптово призабулася. Однак не всі ігнорують цю чудову нагоду згадати, якого ми роду. Так, на Михайлівській площі в Києві у понеділок відбулася акція «Прапор української єдності», присвячена Дню Українського прапора. Координатор громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко та близько 100 активістів зшили шестиметровий український прапор, що символізує об’єднання країни, яку зараз намагаються штучно роз’єднати.

Під час акції Наливайченко привітав усіх iз Днем Українського прапора та наголосив на тому, що наш стяг є символом української перемоги та успіху. Також координатор «Оновлення країни» наголосив, що зараз варто відкинути партійні прапори, «і там, де є інтерес України, слід діяти під Українським прапором».

«Я переконаний, як і більшість українців, що Український прапор — це прапор нашої успішності, це прапор нашої єдності», — сказав Наливайченко.

Акції до Дня Українського прапора громадська ініціатива «Оновлення країни» провела ще у 20 регіонах України.

  • «Поверніть нам Україну!»

    ...Поїздка у Крим до друзів лише на перший погляд здавалася мені приємною пригодою, а в реальності подорож перетворилася на постійне нервування, втрачений час та зустріч із людьми, повними розчарування. >>

  • Зцілення за гамбурзьким рахунком

    Збройні сили Німеччини — Бундесвер — мають загалом п’ять госпіталів у різних містах країни. Ми заходимо в той із них, що в Гамбурзі, на Лессерштрасе, 180. Надворі зимно; стоїть густий, як молоко, туман — такого в найбільшому портовому місті ФРН не бачили вже давно. >>

  • Хто рано встає, тому вишиванки — на вибір

    То колись пана було видно по халявах. Нині треба брати вище. На піку популярності — вишиванки. За ними легко ідентифікувати українців, скажімо, в натовпі на Манхеттені, Єлісейських полях чи на ЧС-2014 у Ріо-де-Жанейро. Що вже казати про Україну. >>

  • На півночі, де ялинки ростуть

    Йдеться не про крайню північ, де казкова Герда шукала свого Кая, а про північ Сумщини. Край, утім, не менш красивий, ніж казковий.

    Пам’ятаю, коли ще студенткою–практиканткою вперше приїхала до північних районів області, була вражена дерев’яними будинками, воротами з дерев’яними дашками... >>

  • Хильнемо історії?

    Ще задовго до появи в Тернополі цього незвичайного музейного закладу тут було створено «Самогонну ресторацію» — родинну корпорацію закладів громадського харчування, емблемою якої є долоня із зображеним на ній серцем. Такий символ господарі пояснюють прагненням вкладати у справу своїх рук максимум любові. >>

  • За Київ, до перемоги!

    Осінній недільний ранок для мешканців житлового масиву Троєщина минулого тижня був особливим. Адже на вулицях району можна було побачити німців, що спокійно розгулювати з автоматами в руках та мило посміхалися перехожим. Здавалося, ніби зараз не 2013 рік, а період Великої Вітчизняної і столиця знову окупована гітлерівцями. >>