Невичавний посередник

20.08.2010

Шевченківський районний суд Києва визнав правоту компанії «Росукренерго» і підтвердив, що «Нафтогаз–Україна» має повернути борг газовому посереднику. Суд установив, що НАК порушив умови контракту й мусить повернути «РУЕ» 12,1 млрд. кубометрів газу, повідомила російська газета «Коммєрсант».

За підрахунками видання, зараз такий обсяг газу коштує близько трьох мільярдів доларів. «Якщо трейдер отримає своє паливо, він зможе відновити бізнес у Європі, повністю втрачений після російсько–українського газового конфлікту на початку 2009 року (тоді, за уряду Тимошенко, було підписано нові угоди з російською стороною. — Авт.)», — пише російська газета.

Фактично український суд повністю підтвердив вердикт Стокгольмського арбітражного суду, який теж визнав «Нафтогаз» боржником «Росукренерго».

«Росукренерго» має право на отримання від «Нафтогазу» не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, яка може бути погоджена сторонами у письмовій формі) 11 млрд. кубометрів природного газу на умовах, не менш сприятливих для «Росукренерго», аніж ті, які діяли 31 грудня 2008 року (або на умовах, погоджених сторонами письмово)», — йдеться в рішенні суду (неофіційний переклад із російської. — Авт.). Окрім того, НАК має передати «РУЕ» 1,1 млрд. «кубів» газу як штрафнi санкції.

«Нафтогаз–Україна» збирається подавати апеляцію на рішення Шевченківського суду. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко доручив НАК подати апеляцію на ухвалу суду, повідомили агенції «Інтерфакс–Україна» в прес–службі Мінпаливенерго. Хоча, зважаючи на факт, що Бойко є близьким до Дмитра Фірташа, в успіх апеляції не вельми віриться...

 

Рейтинги

Український журнал «Кореспондент» оприлюднив свій список найвпливовіших людей України. Верхівку посіли представники Партії регіонів і дотичних до влади кіл. На першому рядку — Президент України Віктор Янукович. Далі — головний фінансист Партії регіонів олігарх Рінат Ахметов і глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін. На четвертій сходинці — Прем’єр–міністр Микола Азаров, за ним — віце–прем’єри Андрій Клюєв і Борис Колесников, сьомий — глава СБУ Валерій Хорошковський, за ним ідуть олігархи Дмитро Фірташ та Ігор Коломойський. У першу десятку ввійшла лише одна представниця невладного олімпу — Юлія Тимошенко: вона остання в декаді лідерів. Оглядач журналу Олександр Пасховер розповів на прес–конференції, що 42 людини зі списку найвпливовіших одночасно входять до рейтингу 100 найзаможніших українців. За його словами, сумарний гаманець цих багатіїв складає 49,9 млрд. доларів США — це приблизно дорівнює річному бюджету України.