Така його правда...

19.08.2010

Незважаючи на те, що низка міжнародних організацій і політичних сил висловила занепокоєння з приводу свободи слова в Україні, Віктор Янукович вважає, що все в порядку. Вчора під час відвідин Сорочинського ярмарку Президент заявив, що в Україні нема цензури.«Мабуть, більш зацікавленої людини, ніж я, щоб казали і писали правду, в Україні немає, — заявив журналістам Віктор Федорович. — Я хотів би бути вашим партнером».

 

Вільний, отже — щасливий

Віктор Янукович запевнив, що розуміє: тільки вільна людина, в якої будуть захищені права, «буде жити щасливою в цій країні». «Я хочу і бажаю своїм дітям і онукам, щоб вони жили в такій країні», — наголосив Президент.

Янукович зауважив, що якби в Україні справді була цензура, то навряд чи журналісти змогли б поставити йому таке гостре запитання. Президент вважає, що дискусія з приводу свободи слова нав’язується для політичної боротьби. «Ви скажіть мені, хто вам заважає писати правду. Назвіть мені прізвища, назвіть мені компанію, власника... Поки що я конкретної відповіді не отримав», — запропонував Янукович.

Симптоматично, що, захищаючи стан зі свободою слова в Україні, Віктор Федорович відмовився відповідати на запитання журналістів про підвищення цін на газ...

Богословська потребує заходів

Ну що ж, якщо Віктор Федорович наполягає, то можна й назвати персоналію — Інна Богословська. Вчора, коли Янукович подавав себе як правдолюба, прес–служба телеканалу ТВі повідомила про те, що пані Богословська (не член фракції «Регіонів», але учасник коаліції) встряла у боротьбу з каналом. Вона вимагає від Генеральної прокуратури «вжити відповідних заходів» до ТВі, бо канал не виконує рішення суду. Йдеться про вердикт Окружного адміністративного суду м. Києва від 8 червня, яким було скасовано рішення конкурсу Нацради про виділення частот (найбільше «хвиль» отримали якраз ТВі та «5 канал»). Богословська скаржиться, що ТВі продовжує мовити на окремих частотах, ігноруючи рішення суду — а це, на її думку, загрожує кримінальною відповідальністю.

Натомість телеканал, до якого вже приходив представник Генпрокуратури, зауважує: рішення суду першої інстанції не набуло сили, бо оскаржується в апеляційному суді. «Звернення народного депутата України до Генеральної прокуратури України з проханням «вжити відповідних заходів» за невиконання телеканалом ТВі судового рішення, яке не набрало законної сили, може розцінюватись як здійснення незаконного впливу на телеканал та встановлення цензури на поширення телеканалом ТВі інформації, згідно з чинною ліцензією на мовлення», — відповіла прес–служба каналу.

«Це — війна»

Журналістка Ірина Ванникова, прес–секретар колишнього Президента, вважає, що в Україні справді є проблеми зі свободою слова, і серпень лише підтвердив це твердження. Ванникова наголосила: в Україні вперше за останні п’ять років зник головний редактор видання, яке критикувало владу, зокрема українську міліцію. Йдеться про керівника газети «Новий стиль» Василя Климентьєва. «Немає жодного сумніву: війна влади проти незалежних ЗМІ перейшла на якісно новий рівень. Сьогодні йдеться вже не просто про можливість говорити правду в Україні, а про серйозну небезпеку для життя і здоров’я журналістів, які насмілюються говорити правду», — вважає Ванникова. Вона закликала журналістів не плекати ілюзій щодо влади і готуватися до опору.

До речі, про Климентьєва. У розпорядженні правоохоронців опинився мобільний телефон журналіста. Пристрій знайшли люди, які відпочивали на березі на Печенізькому водосховищі неподалік від Харкова. Телефон лежав у човні. Працівники міліції, кінологи і водолази проводять обстеження прилеглої території, де було знайдено човен із мобільним телефоном, повідомила прес–служба Харківської обласної міліції. Перший заступник начальника ГУ МВС у Харківській області Микола Фоменко заявив, що відпрацьовуються різноманітні версії зникнення. Нагадаємо, Климентьєв зник іще тиждень тому, 11 серпня. Міліція порушила кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу — навмисне вбивство.