Територія мовчання

18.08.2010

Наслідки великої ожеледі 2000 року, яка знищила 90 відсотків дротового радіомовлення на території Вінниччини, за десять років не лише не мінімізувались, а, схоже, тільки посилились. Раніше стан радіомереж залежав від місцевих органів влади, які завжди знаходили кошти у місцевих бюджетах, аби полатати там, де порвалось. Нині, після вимушеного переходу на ефірне мовлення, трансляція залежить насамперед від Києва — вона напряму зав’язана на Національну радіокомпанію України, яка не лише дає «продукт» для слухачів, а й виступає замовником передачі сигналу в ефір.

Рік тому ми писали про те, що саме з волі НРКУ у Хмільницькому і Козятинському районах, де мешкають близько 140 тисяч людей, навіть через дев’ять років не розпочали транслювати першу національну радіопрограму (див. «УМ» за 29 серпня 2009 року).

Нині ж ситуація ще погіршилася. У квітні НРКУ попередила «Укртелеком», який є власником основної кількості передавачів: мовляв, у зв’язку з тим, що на деяких територіях радіопередачі дублюються, частина передавальних пристроїв буде поступово вимикатися. Станом на 1 липня до двох уже згаданих районів додалося ще дев’ять. Перша програма не доходить, скажімо, до жителів Погребищенського, Оратівського, Барського, Шаргородського та інших районів (у цьому списку напочатку був ще Гайсин, але згодом там передавач увімкнули). Загалом же, за оцінкою фахівців, перша програма не доходить приблизно до 800 тисяч жителів області — а це половина всього населення.

На думку регіонального представника Нацради з питань телебачення і радіомовлення Вадима Мазурика, аргументи керівників НРКУ від самого початку некоректні. По–перше, на більшій частині території області не дублюється трансляція першої радіопрограми різними передавачами. По–друге, коли НРКУ 6 листопада 2007 року отримувала ліцензію, то взяла на себе чітко прописані зобов’язання здійснювати мовлення на певних частотах у точно визначених населених пунктах.

На місцях на столичну «ініціативу» відреагували з обуренням. До вищих посадовців масово пішли звернення керівників місцевих органів влади, а голови облдержадміністрації та обласної ради, які тривалий час не можуть врегулювати конфлікт з НКРУ на рівні переговорів, звернулися з цього питання до Президента та Прем’єр–міністра . Якщо його не розв’язати, то на осінніх виборах щонайменше половина Вінниччини опиниться в «мертвій» радіозоні.