Шлях до Кучми

18.08.2010

Партія «Наша Україна» заявила, що Конституційний Суд не вправі вирішувати долю внесення (чи скасування) змін до Конституції — це прерогатива Верховної Ради і народу України. «У разі реалізації сценарію зі скасування політреформи 2004 року таке нахабне нехтування законами і Конституцією України не має залишатися безкарним. Усі замовники та виконавці злочинів перед Конституцією повинні відповісти за скоєне», — заявила «НУ», коментуючи інформацію про те, що в КС готується угодне Януковичу рішення, і воно має бути ухвалене до середини жовтня.

«Наша Україна» звернулася до громадян, політиків і суддів КС із закликом не допустити «ще одного антиконституційного перевороту». «Механізм внесення будь–яких змін до Конституції чітко прописаний у самій Конституції і не передбачає скасування всього Основного закону чи окремих його положень Конституційним Судом. Суд перевіряє конституційність лише тих норм Конституції, які ще не набули чинності й не стали невід’ємною частиною цього акта вищої юридичної сили», — заявила «НУ».

«Наша Україна» висловила занепокоєння, що влада тримає на повідку Конституційний Суд: «Єдиний орган конституційною юрисдикції — Конституційний Суд України — фактично перетворено на орган задоволення примх керівництва. Бажаєте коаліцію тушками? Будь ласка! Бажаєте скасувати Конституцію? Теж жодних проблем!».

Газета «Дзеркало тижня» написала в останньому номері, що вердикту суддів можна очікувати на початку осені, не пізніше першої декади жовтня. Видання нагадало, що за два дні до появи депутатського подання щодо реформи–2004 головою КС було обрано уродженця Донбасу Анатолія Головіна. Суддею–доповідачем у «справі» про закон №2222 призначено Сергія Вдовиченка, ще одного земляка Януковича. «Численні злостивці стверджують, що цей дует ухвалить таке рішення, яке потрібне владі, — пише «ДТ». — Ми, звісно, відмовляємося вірити в упередженість достойників — носіїв мантій. А тому вперто ігноруємо чутки про те, що над проектом рішення у справі про конституційну реформу трудяться люди, які жодного стосунку до КС не мають».