Головний стерновий

18.08.2010
Головний стерновий

Віктор Янукович: «Панове, що ви зробили, щоб не було так жарко?» (Фото з сайту president.gov.ua.)

Офіційно відпустка Віктора Януковича закінчується після Дня Незалежності, але глава держави, мабуть, уже наситився відпочинком (гарант гуляв півтора місяця), тож дедалі частіше з’являється на публіці, ще й у державних справах. Позавчора під вечір Янукович провів у Києві селекторну нараду щодо протидії пожежам. Він виходив на зв’язок із керівниками регіонів. Утім було б дивно і безвідповідально, якби Президент учинив інакше і далi відпочивав би, коли в державі такі проблеми...

Віктор Янукович наголосив, що вся влада — і місцева, і центральна — у жодному разі не може розслаблятися. Протягом періоду, який відведено до зміни погоди, чиновники мають діяти ефективно. «Я не випадково вас зібрав: хочу ще раз застерегти — у жодному разі не розслаблятися. Потрібно сьогодні той час, що лишився — тиждень, два чи три — стільки, скільки буде потрібно, втримати на вищому рівні дисципліну і зберегти державне народне добро», — цитує Янукович відомча прес–служба. Віктор Федорович наголосив, що недопущення та боротьба з пожежами — «це така перевірка на «боєздатність» для кожного».

Янукович поінформував, що найскладніша ситуація — в південно–східних регіонах. Він розкритикував дії окремих чиновників, але не уточнив, яких саме. «У мене буде окрема розмова з деякими керівниками. Я хочу глянути їм у вічі, сказати, що трошки треба жирок потрусити», — обіцяв Янукович.

Президент апелював не лише до чиновників, а й до селян. Він закликав звичайних українців не спалювати стерню. «Ми дуже цінуємо вашу працю і з великою повагою ставимося до хліборобів. Але я дуже прошу: припиніть палити стерню! Як кажуть, не викликайте біду, тому що вона поруч», — закликав Янукович. Президент відзначив, що «дрібниць тут нема, бо за дрібницями стоїть життя людей, майно громадян і держави».

В.о. міністра з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських запевнив, що МНС ефективно протидіє виникненню пожеж. «Ситуація контрольована», — наголосив Болотських. За словами міністра, через ЗМІ ведеться роз’яснювальна робота про тимчасове обмеження відвідання лісових масивів.

Керівник «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда заявив на селекторній нараді, що з 17 серпня в Україні відбудуться «певні зміни у гідрометеорологічній ситуації»: спершу температура знизиться на Заході України, а потім прохолода піде й на інші регіони. «Ви щось робите для цього?» — жартома поцікавився Янукович. «Саме тому сьогодні я доповідаю», — відповів Кульбіда.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Полтавські Нерони

Співробітники полтавської міліції затримали двох підозрюваних у підпалюванні лісу в Кременчуцькому і Полтавському районах. «Сьогодні молоді люди, які проїжджали поруч, побачили, що якийсь чоловік бігає з факелом і спеціально підпалює траву. Вони передали цю інформацію посту, який був неподалік, і солдати внутрішніх військ затримали його», — повідомив «губернатор» Полтавщини Олександр Удовиченко. Що ж до іншого випадку, то біля села Терентьєвка Полтавського району очевидці помітили чоловіка, який підпалював лісову підстилку. Свідки доповіли міліції — й та «взяла» палія. Затриманий спровокував пожежу біля залізниці загальною площею в 1 гектар. У міліції повідомляють, що затриманий не може пояснити мотивів свого вчинку. «Він сором’язливо знизує плечима і запевняє, що більше так не робитиме», — повідомила помічник начальника ГУ МНС на Полтавщині Світлана Рибалко.