Наомі навчить

13.08.2010

Екс–голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що, заперечуючи факт Голодомору–геноциду, новий керівник Інституту національної пам’яті Валерій Солдатенко вчиняє протиправно — і за українським законодавством, і згідно з нормами міжнародного права. Так лідер руху «Оновлення країни» прокоментував заяву голови УІНП про те, що голод 1932—33 років нібито був побічним наслідком колективізації і хлібозаготівлі.

Наливайченко нагадав, що 13 січня 2010 року Апеляційний суд Києва на підставі масштабного розслідування, проведеного Службою безпеки України, встановив, що в 1932—33 роках в Україні керівництво Компартії на чолі з Йосипом Сталіним організувало геноцид частини українського народу, внаслідок чого було безпосередньо знищено 3 млн. 941 тис. осіб, а разом iз ненародженими — близько 10 млн. осіб. «Звичайно, директор Інституту національної пам’яті, призначений, по суті, із злочинної організації (йдеться про членство Солдатенка в Компартії. — Авт.), читати цей вирок суду ніколи не буде, бо це все одно, що читати вирок самому собі», — відзначив Наливайченко.

Пан Валентин нагадав, що спроби заперечення факту геноциду можуть стати предметом розгляду в міжнародному суді в Гаазі, подібно як приховування злочинів геноциду в Руанді чи Югославії. Імунітети високопосадовців там не мають значення, а відповідальність не має строку давності. «Для того, хто думає, що це жарти, нехай зателефонує Наомі Кемпбелл, яка мала необережність прийняти подарунок від ліберійського диктатора, а тепер дає свідчення у суді», — сказав Наливайченко. Наомi «відзначилась» тим, що в 1997 році прийняла «криваві діаманти» від Чарльза Тейлора — президента Ліберії, який за дорогоцінне каміння купував зброю для повстанців Сьєрра–Леоне.