Сухарі від Януковича

13.08.2010
Сухарі від Януковича

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Усе виконаємо — до копійки»

Оптимістичних ілюзій більше не лишилося: уряд Азарова поклявся МВФ виконати всі його умови в повному обсязі. Так що забудьте про обіцянки «регіоналів» покращити наше життя. Віце–прем’єр Сергій Тігіпко підтвердив: «Усе, що підписала держава в особі Прем’єра, глави Нацбанку та Мінфіну, ми виконаємо до копійки. Усі ці розмови про те, що можна не виконувати угоду з МВФ, — лише особиста думка окремих політиків».

Отож, як уже писала «УМ», з наступного року почнеться підвищення пенсійного віку для жінок — із 55 до 60 років (відтак українки щороку працюватимуть на шість місяців більше). Це при тому, що в Україні один із найнижчих рівнів тривалості життя у світі, і до пенсії ще спробуй «дотягни».

Також, на вимогу МФВ, із 1 квітня 2011 року зросте ціна на газ для населення — ще на 50%. За цим підвищенням, переконують фахівці, потягнуться й інші ціни. І це лише початок, бо МВФ наполягає на регулярному підвищенні тарифів і надалі. Паралельно наші державні мужі, дбаючи про добробут українців, ще й збираються ввести пеню та штрафи для боржників із «комуналки». І це при тому, що в Україні лише за офіційними даними Держкомстату, з початку року на 22% зросла заборгованість із заробітної плати. І найвищий рівень заборгованості саме на сході України.

Ще одна «чудова» новина для лікарів та вчителів. Кабмін також в угоді з МВФ зобов’язався не підвищувати зарплати бюджетникам у наступному році та «в середньостроковій перспективі». Як при цьому освітянам і медикам, котрі й так перебувають на межі бідності, оплачувати нові комунальні тарифи, урядовці не пояснюють.

Водночас представники влади демонструють небувалий оптимізм: «регіоналу» Михайлу Чечетову ввижається покращення економічної ситуації у державі, і він запевняє: уже наступного року українцям стане жити легше. Про «покращення» життя свідчить і статистика: за аналітичними даними ООН, за межею бідності в Україні перебуває вже 78% людей. Це на 10% більше, ніж минулого року.

Але кому точно непогано живеться — так це чиновникам. На обслуговування діяльності Президента, його адміністрації та інших державних органів додатково виділили 15 мільйонів 698 тисяч гривень. На одне тільки оздоровлення чиновницьким вельможам із казни пішло майже 22 мільйони гривень. При цьому Тігіпко не соромиться виправдовувати «кроки назустріч людям»: «Якщо не підвищимо пенсійний вік, Пенсійний фонд — банкрот».

«Це буде катастрофою для економіки»

Економічні експерти тим часом запевняють: вимоги, які виконує уряд перед МВФ, лише загострять соціальну напругу в суспільстві. А чергова «доза» позичок, переконаний директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, ставить Україну на шлях, яким уже йшли країни Латинської Америки. «Треба враховувати, що вже сьогодні державний борг України практично наблизився до 50 відсотків ВВП України, — зауважує «УМ» Олег Соскін. — І це дуже небезпечно для нас — слабкої держави з економікою, що падає. Свого часу, в економічну скруту, кредити у МВФ брали країни Латинської Америки — Аргентина, Мексика, Венесуела. І нічим добрим це для них не закінчувалося — починалися соціальні заворушення, а криза лише загострювалася. А Єгипет, до речі, ще до сьогодні не може розрахуватися з цими кредитами. Фактично ми зараз стали на той самий шлях». До слова, нині наша держава стала другою країною у світі за розміром боргу перед МВФ. І віддавати ці кошти доведеться нам із вами.

Колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко запевняє: виконання вимог МВФ — це лише імітація реформ. «Питання пенсійного віку не є ключовим у пенсійній реформі. А скорочення коефіцієнту трудового стажу з 1,35 до 1% узагалі суперечить будь–якій логіці пенсійної реформи, — запевняє «УМ» експерт. — Адже ми повинні стимулювати людину працювати довше. А коли скорочується коефіцієнт понаднормового стажу й робиться «зрівнялівка», людині немає сенсу довше працювати. Щодо пенсійного віку. Економія на цьому дійсно буде. Але лише попервах: але потім жінкам, які вже пізніше виходитимуть на пенсію, потрібно буде сплачувати ще більшу пенсію. І навантаження на Пенсійний фонд лише зросте».

А замороження зарплат для бюджетників, переконаний Павло Розенко, взагалі може спровокувати витік мізків з України: «Це велика помилка. Україна стає неконкурентно спроможною на світовому ринку праці — ми будемо втрачати кадровий потенціал, якщо заморозимо зростання зарплат. Це буде катастрофою для економіки України. А між тим витрати на заробітну плату повертаються нам збільшенням купівельної спроможності населення, відрахуваннями до Пенсійного фонду та фондів соцстрахування».

Тепер на тлі останніх рішень влади передвиборчі обіцянки Януковича видаються фантастикою. Нагадаємо, свого часу «регіонали» божилися ввести 5 років податкових канікул для малого бізнесу (замість того лише затягується податковий зашморг). Молодим офіцерам обіцяли квартири — вже у перший рік служби. Пільги депутатам і високопосадовцям, казали, знімуть. Хтось це помітив? Ще й за народження дитини обіцяли шалені гроші, на медицину клялися давати щороку по 10% від ВВП... Натомість маємо лише нові обіцянки. «У влади головне завдання: щоб люди не об’єдналися, щоб не зрозуміли, що їх грабують», — емоційно додає Олег Соскін.