Сало по–угорськи

13.08.2010

Дві стартові поразки у відборі до фіналу чемпіонату Європи не залишали українській команді вибору: позавчора у Львові підопічні Віталія Чернія конче мали перемагати угорців. Причому вигравати «синьо–жовті» мали з максимальною різницею, адже фактор закинутих–пропущених очок може відіграти велику роль на кінець відбору.

З угорською командою, яка в попередньому турі несподівано подолала на своєму паркеті боснійців, наша збірна добре знайома. Рік тому українці, ще під керівництвом Валентина Мельничука, грали з сусідами в турнірі за виживання. На виїзді наші тоді поступилися (67:91), а дома взяли реванш (77:69).

Нинішній поєдинок у Львові став майже точним відображенням виграного матчу річної давнини. Цього разу «синьо–жовті» перемогли з різницею в дев’ять пунктів і знову відстояли успішний результат лише в останній чверті.

Перші дві десятихвилинки тривала гра на рівних. На велику перерву команди пішли за рахунку 40:40 — для цього нашим знадобилося трохи надолужити відставання. Гості брали своє завдяки індивідуальними діям — найкраще це вдавалося в захисника Адама Ханги, який особливо «розкидався» після першої чверті. У нас же лідером був форвард «Валенсії» Сергій Ліщук — «іспанець» того вечора напрацював на «дабл–дабл», чим зробив серйозний внесок у загальну перемогу. Близьким до такого показника був захисник «Кривбас–баскету» Дмитро Глєбов, але йому забракло двох точних передач. Знову розчарував центровий «Юти» Кирило Фесенко, що запам’ятався лише одним ефектним блок–шотом.

«Краще погано виграти, ніж красиво програти. Наше становище після двох програшів до цього зобов’язувало. Сьогодні ж хлопці показали, що вміють грати. Приємно, що за такої потужної підтримки трибун вони повністю віддали всі сили грі», — підсумував тренер Віталій Черній. «Треба очікувати, що в нас ще будуть подібні поєдинки, — додав центровий Олексій Печеров із «Міннесоти». — Варто допомагати один одному, битися за кожен м’яч — тільки тоді буде шанс перемагати й надалі».

Завтра наша збірна зіграє четвертий поєдинок відбору — в Бірмінгемі з британцями, які захопили безумовне лідерство в групі. Лідерами цієї команди є форвард «Чикаго булз» Луол Денг та Попс Менса–Бонсу з іспанської «Каха Лабораль».

 

ТАБЛО

Євробаскет–2011. Кваліфікаційний турнір. 4–й тур. Група В. Україна — Угорщина — 80:71 (Ліщук (27+10 підбирань+3 блок–шоти), Печеров (15+4 підб.), Глєбов (14+8 передач) — Ханга (22), Лорант (12), Войвода (12)), Боснія і Г. — В. Британія — 80:84.

Турнірне становище:
В. Британія — 6 очок (3 матчі), Македонія — 5 (3), Угорщина — 5, Україна, Боснія — 4 (3).