Хто потрібен Донецьку?

13.08.2010
Хто потрібен Донецьку?

Олександр Романчук повернувся до збірної після трирічної перерви вже як гравець «Металіста». (Фото з сайту ФФУ.)

Мирон Маркевич у четвертому матчі на чолі національної команди знову не програв (хоча й перервав виграшну серію з трьох перемог) і перевірив кількох нових виконавців, а Олександр Алієв забив уже четвертий м’яч під керівництвом нового наставника — у позавчорашній нічиїй збірної України з голландцями можна знайти чимало позитиву. Але й негативу — також. Якість гри «синьо–жовтих» знову не потішила. Українці вкотре продемонстрували, що грати «першим номером» проти суперника, який їх побоюється, наші не вміють. А до Донецька приїхав навіть не другий, а третій склад «помаранчевих». Усім гравцям збірної Нідерландів, що місяць тому здобули «срібло» чемпіонату світу в ПАР, Берт ван Марвійк дав відпустку. Тож з українцями на рівних змагалася команда, складена з молодих вихованців «Аякса», «Твенте», ПСВ, «Утрехта» тощо.

Складалося враження, що, попри товариський статус гри, над обома дружинами тяжіла велика відповідальність за результат. Наші прагнули не програти команді з другого рядка в рейтингу ФІФА, а молоді голландці не хотіли зіпсувати дебют у національній збірній. У такому суперництві фактично чи не єдиною світлою плямою в грі господарів став черговий удар зі штрафного Олександра Алієва — не на силу, а на точність, у верхній кут. Штрафний за фол на Мілевському Алієв виконував рівно за хвилину після того, як забили голландці. Двічі помилився Євген Коноплянка: спершу дозволив себе обіграти на лівому фланзі захисту, а потім не вийшов при створенні штучного офсайду, тож темношкірий нападник ПСВ Джермейн Ленс добивав м’яча після влучання в поперечину в порожні ворота.

«Перший тайм вийшов змазаним, було хвилювання, передачі назад. У нас кілька футболістів практично дебютували, відчувалось якесь побоювання», — констатував Мирон Маркевич. Попри бліду гру, тренер випробував оновлену лінію оборони.

А ще згадаємо ушкодження двох гравців, чиї клуби наступного тижня зіграють у вирішальному кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Дніпропетровець Ротань навіть не допрацював до кінця першого тайму і попросив заміну, при тому що лише днями відновився від старої травми. А на останніх хвилинах на лавку сів «металіст» Олійник. Замість нього вийшов «дніпрянин» Євген Чеберячко, для якого це був перший матч у футболці збірної.

 

ТАБЛО

Товариський матч

національних збірних

Україна — Голландія — 1:1

Голи: Алієв, 74 — Ленс, 73

Україна: П’ятов, Романчук, Федецький (Олійник, 77; Чеберячко, 90), Тимощук, Чигринський, Ракицький, Шевченко (Селезньов, 57), Алієв, Ротань (Кобін, 35), Воронін (Мілевський, 46), Коноплянка

Голландія: Форм, Влаар, Брума (Лоовенс, 84), Емануельсон, Марселліс, Аніта (Пітерс, 46), Брама (Мадуро, 46), Янссен, С. де Йонг (Фер, 63), Ленс, ван Фольсфінкель (Беренс, 70)

Суддя — Скоміна (Словенія)

Донецьк. Стадіон «Донбас–Арена», 16 000 глядачів

* * *

Інші цікаві результати. Росія — Болгарія — 1:0, Литва — Білорусь — 0:2, Швеція — Шотландія — 3:0, Чехія — Латвія — 4:1, Туреччина — Румунія — 2:0, Данія — Німеччина — 2:2, Польща — Камерун — 0:3, Сербія — Греція — 0:1, Словаччина — Хорватія — 1:1, Мексика — Іспанія — 1:1, Ірландія — Аргентина — 0:1.

* * *

Євро–2012. Відбірковий турнір. Група С. Естонія – Фарери — 2:1 (Сааг, 90; Пійроя, 90 — Емундссон, 28).

 

ФАН–СЕКТОР

Найбільшим розчаруванням стали уболівальники: «Донбас–Арена» на грі збірної знову «світила». 16 тисяч проданих квитків — найгірша відвідуваність матчів збірної за всю історію її виступів у Донецьку. Скажімо, коли сім років тому в товариському матчі наші програли румунам, прийшло 25 тисяч охочих.

Причини можна шукати і в перенасиченні Донецька великим футболом, і в суперникові, що привіз «нецікавий» склад, і в цінах на квитки, найдешевші з яких коштували 50 гривень. Але чомусь здається, що в Полтаві, Сумах чи Запоріжжі прихильників збірної виявилося б більше і градус патріотизму був би вищим.

А ще цікаву вибірковість продемонстрували стюарди «Донбас–Арени». Уболівальникам забороняли проносити на матч символіку в червоно–чорних тонах, мотивуючи це «розпалюванням міжнаціональної ворожнечі». Були претензії навіть до тризубів на прапорах!

При цьому група фанів розгорнула на трибуні банер із написом «Ні натуралізації!», протестуючи проти планів Мирона Маркевича залучати до збірної натуралізованих легіонерів.