Ковток повітря й Путін за штурвалом

12.08.2010

Москва нарешті ковтнула свіжого повітря. Вчора дим, який два тижні тому огорнув столицю Росії важкою задушливою хмарою, майже розвіявся, і мешканці міста змогли дихати на повні груди навіть без респіраторів. Але синоптики радять не розслаблятися: незабаром чорний смог може знову повернутися до Білокам’яної. Адже торфовища та ліси під Москвою, попри всі намагання їх загасити, горять, а отже, димлять і далі.

Чисте небо москвичі побачили завдяки вітру, який відніс дим у протилежний бік, та зливі, що пройшла в ніч на середу. Проте до кінця тижня напрям вітру знову зміниться, тож може повернутися й задимлення. Тим паче що зниження температури російські метеорологи поки що не передбачають: у Москві й надалі прогнозують +33—+35.

 

«Посидіти з кондиціонером» — 300 рублів

Як завжди в таких випадках, на ситуації наживаються численні спритники. «Якщо замовляєш таксі, тебе одразу попереджають: хочеш їхати з кондиціонером — доведеться доплатити від 100 рублів до 20 відсотків вартості поїздки, якщо відстань далека. А без кондиціонера, поки був смог, їздити неможливо — це ж навіть вікна не відчиниш, бо одразу ріже очі й дихання забиває», — скаржиться «УМ» москвичка Марина.

Знайшли як заробити на спеці зайву копійку і господарі деяких маршруток, обладнаних «охолоджувачами». Замість виходити на маршрут, де підвищувати оплату за проїзд не дозволяє умова ліцензії на перевезення, вони просто стоять на зупинках, вивісивши таблички: «Є кондиціонер! Посидіти в салоні 10 хвилин — 300 рублів». І декому справді доводиться користуватися цією «послугою», адже медики радять літнім людям, дітям та хворим на серцево­судинні захворювання, якщо вже довелося вийти на вулицю в розпал пекла, бодай на якийсь час зайти до прохолодного приміщення, щоб не отримати тепловий удар.

Як зазначає сайт Lenta.ru, цими днями в Москві та Петербурзі, куди багато москвичів тікали «перечекати смог», стрімко зріс попит на погодинну й подобову оренду квартир — зрозуміло, з кондиціонерами.

Тих, кому оренда квартири або навіть задоволення «посидіти в прохолодному мікроавтобусі» недоступні, вирішила рятувати московська влада: для всіх охочих iз 10 по 15 серпня організовано безкоштовні кіносеанси. Окрім того, що в кінотеатрах прохолодно, відвідувачам таких сеансів «надурняк» роздають питну воду.

Греція допомагає, Путін рятує

Не лише Москві, а й загалом Росії, яка потерпає від лісових пожеж, вирішила допомогти Греція: тамтешня влада продовжила термін дії в’їзних віз для всіх без винятку російських туристів до 10 вересня. Такий крок доброї волі тільки на користь і самій Греції, яка, перебуваючи на межі банкрутства, рада кожному зайвому туристові — аби лише той мав гроші.

Намагаються заробити дивіденди на спекотнопожежній кризі й російські можновладці. Точніше, йдеться, швидше, про порятунок свого реноме: через неспроможність упоратися із ситуацією рейтинг президента Дмитра Медведєва і прем’єр­міністра Володимира Путіна котиться донизу, і треба терміново його рятувати. Щоправда, Медведєв надав перевагу спробам відвернути увагу народу від пожежної тривоги, висунувши на перший план «поліційну» проблему: з його подачі відбувається бурхливе обговорення виставленого на сайті zakonoproekt2010.ru проекту закону про правоохоронні органи, яким, зокрема, пропонується перейменувати міліцію на поліцію.

Натомість глава уряду кинувся в саму гущу подій. Окрім того, що Путін майже щодня мужньо спілкується з обуреними й зневіреними у владі погорільцями, він іще й вирішив зробити посильний вклад у процес гасіння лісових пожеж у Рязанській області, сівши за штурвал літакаамфібії Бе­200. Як повідомляє РІА «Новості», ВВП зайняв місце другого пілота і керував як забором води з річки Ока, так і її скиданням на палаючий ліс в околицях Рязані. Вогнище займання загасили, Путін укотре підтвердив своє реноме «мачо», «господаря» й «рятівника», а незадоволеними залишилися хіба що сміливі блогери в інтернеті, які розкритикували прем’єр­міністра за порушення правил безпеки. Мовляв, коли розшифровка «чорних скриньок» із літака президента Польщі, який розбився під Смоленськом, показала, що в кабіну пілотів зайшов командувач ВПС країни — це роздули як «порушення правил польоту», «перебування в святая святих сторонньої особи» тощо. А коли за штурвалом літака сидить Путін (до речі, як випливає з поширених згодом фотографій, прем’єр­міністр займає місце зов­сім не другого пілота, а командира судна) — це «героїзм».

 

ДО РЕЧІ

Міністр сільського господарства Росії Олена Скринник відправила у відставку начальника управління лісового господарства по Московській області й Москві Сергія Гордейченка. Як повідомляє РІА «Новости» із посиланням на офіційного представника міністерства Олега Аксьонова, це рішення було ухвалено у зв’язку з критикою президента РФ Дмитра Медведєва на адресу керівництва Мослісгоспу. Глава держави раніше заявив, що керівники лісництв, які, попри пожежі, не вийшли на роботу з відпустки, мають бути звільнені.

Тим часом прем’єр­міністр РФ Володимир Путін запропонував перепідпорядкувати Рослісгосп уряду. За його словами, відповідну пропозицію буде направлено президенту Дмитру Медведєву. Водночас Путін похвалив мера Москви Юрія Лужкова за «своєчасне повернення з відпустки». Нагадаємо, у розпал пожеж на торфовищах і задимлення столиці міський голова перебував на курорті в Альпах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>