Лід розчиняє градуси

11.08.2010
Лід розчиняє градуси

Літня спека дружить з коктейлями. (Фото з сайту lookatme.ru)

Спекотна погода не надихає на застілля з міцними напоями. Запивати літнє сонце доречно легкими натуральними винами. Якщо ж вам хочеться лікеру, рому чи горілки — то розбавте міцні напої соками, тоніком і додайте льоду.

 

Шукати початок традицій приготування коктейлів лонг–дрінк варто у краях, де постійна виснажлива спека. Один із найвідоміших напоїв — «Мохіто» — з Куби. Його назва, можливо, походить від іспанського слова, що означає «соус», за другою версією «мохіто» означає «ледь вологий». Як би там було, якщо напій з Острова Свободи, то серед його інгредієнтів — ром, але в гармонії з соком лайму, содовою, цукром із тростини та м’ятою. «Мохіто» — улюблений напій Хемінгуея — на Кубі роблять так: на дно склянки 250—300 мл накладають лід, насипають одну чайну ложку з «гіркою» цукру, додають кілька гілочок перцевої м’яти, вичавлюють сік лайма (десь на два пальці) і кладуть у посудину шкірку, додають тонік і трохи кубинського білого рому трирічної витримки.

Коктейль «Пінья колада» родом з Карибів. Його створили в одному з барів Пуерто–Ріко ще в середині ХІХ століття, і тепер він має статус офіційного напою цього міста. Мешканці Карибів ненав’язливо зуміли переконати багатьох, що найліпше вгамовувати спрагу ананасовим соком, змішаним зі збитими кокосовим молоком і ромом, до яких додають трохи тростинного цукру. Усе це заливають у ємність, на третину заповнену колотим льодом. Як варіант цього коктейлю — напій із льодом зі світлого рому (наприклад, Bacardi Carta Blanca), кокосового лікеру (Malibu) та апельсинового фрешу в пропорціях 3 до 2 і до 5. Подаючи «Пінья коладу», обов’язково прикрасьте склянку шматочком ананаса. Якщо не полінувалися й акуратно вийняли з екзота серцевину, щоб вичавити з неї сік, неушкоджений ананасовий футляр можна використати як оригінальну ємність для «Пінья колади». До речі, якщо десь у барі вам запропонують цнотливу «Пінья коладу», — знайте, що це безалкогольний різновид лонг– дрінку. А ананасово–кокосовий напій із горілкою називають Чі–чі.

Найвідоміший у нас long–drink — «Джин–тонік», який скомпонували британці в Індії. У ХІХ столітті тонік, який містив антималярійну речовину хінін, британці змушені були пити, щоб урятуватися від страшної недуги. Оскільки напій був дуже гірким, джин використовували для нейтралізації смаку. Відтоді в тоніку значно менше хініну і його, як правило, підсоло­джують, а «Джин–тонік» став популярним коктейлем. Співвідношення джину до тоніку варіюється від 50х50 до одного до трьох, для смаку в коктейль додають сік лайма чи лимона або кидають кружальце лимона.

Пляшковий «Джин–тонік» не має жодного стосунку до благородного напою: основа такого слабоалкогольного напою — питний спирт, до якого додали ароматизатори лимона та ялівцю.

Коктейль «Сан–Франциско» — це 5 частин ананасового і 5 частин апельсинового соків, 1 частина горілки та по 2 частини бананового лікеру й абрикосового чи персикового. Любителям Мексики — «Текіла Санрайз»: 8 частин апельсинового соку та по 1 частині гранатового сиропу і текіли. Вишукану «Криваву Мері» спробуйте зробити за таким рецептом: 3 кубики льоду, 3 частини горілки, 6 частин — томатного соку, 1 частина лимонного соку, за смаком додати трохи соусів «Табаско» і «Ворчестер», солі, перцю і соку селери. Досить дивне поєднання у коктейлі «Блек вельвет», у якому змішують по одній частині міцного портеру Гіннес (бочкового або пляшкового) та шампанського брют. Але багатьом подобається. Можливо, і вам припаде до смаку.

 

ДО РЕЧІ

Алхімія в домашніх умовах

Якщо ви хочете нових вражень від вживання спиртних напоїв, вдома можна приготувати алкогольні молочні коктейлі. Тільки для цього треба запастися солідною кількістю лікерів.

Для «Панами» потрібно 20 мл бренді, 30 мл шоколадного лікеру та 30 мл вершків.

«Магія Малібу» — це по 30 мл лікера «Малібу» і суничного та 60 мл вершків, ще — кілька суниць чи полуниць. Змішані інгредієнти подають із льодом.

Щоб пити популярний у Європі коктейль «Олександр», спочатку змішують по 30 мл вершків, шоколадного лікеру Creme de cacao та бренді. Потім ці компоненти збивають у шейкері з великою кількістю льоду, проціджують і подають, посипавши мускатним горіхом.

Якщо ви жити не можете без коли — для вас коктейль iз дивною назвою «Денні мрії слона». Для його приготування знадобиться по 4 частини молока та коли і 2 частини вершкового лікеру Amarula. Спочатку в шейкері треба збити з кубиками льоду лікер та молоко і процідити. Потім долити колу і обережно розмішати. Подавати з льодом.

Якщо улюблений алкогольний напій горілка — з ним теж можна зробити молочний коктейль. Спочатку 4 яєчні жовтки розтерти з 200 г цукру, викласти їх у міксер, влити півлітра молока та 200 г горілки і збити. Подавати з льодом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>